Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japoniją pažadino perspėjimai dėl Šiaurės Korėjos raketos

Milijonai japonų antradienį pabudę aptiko grėsmingas SMS žinutes, raginusias slėptis, virš šalies skriejant Šiaurės Korėjos raketai, o viena geležinkelių bendrovė itin atvirai paaiškino, kodėl buvo sustabdytas traukinių eismas: „Priežastis: balistinės raketos paleidimas“.
Žemėlapis, nurodantis atstumą tarp Japonijos ir Korėjos pusiasalio
Žemėlapis, nurodantis atstumą tarp Japonijos ir Korėjos pusiasalio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Raketos kelyje atsidūrusiose bendruomenėse šalies šiaurėje kaukė sirenos. Raketa virš Japonijos teritorijos skriejo dvi minutes ir galiausiai nukrito Ramiajame vandenyne.

„Praskrenda raketa. Praskrenda raketa“, – buvo perspėjama oficialioje SMS žinutėje, kuri buvo išsiuntinėta žmonėms visoje Šiaurės Japonijoje.

„Atrodo, kad ką tik virš šio rajono praskrido raketa. Jei rasite įtartinų objektų, prašom prie jų nesiartinti ir iš karto skambinti policijai ar ugniagesiams. Prašom pasislėpti saugiuose pastatuose ar po žeme“, –sakoma žinutėje.

Šiaurės Korėjos raketos paleidimas link kaimyninės Japonijos – svarbios JAV sąjungininkės ir Korėjos buvusios kolonijinės valdytojos – žymi didelį įtampos padidėjimą regione.

Pastaruoju metu branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja nuolat balansuodavo ties pavojinga riba, bet antradienio incidentas buvo pirmasis atvejis, kai Japonijos gyventojams iškilo reali priežastis susirūpinti.

Rytiniai priemiestiniai traukiniai šiaurinės Hokaido salos stotyse buvo sutikti įspėjamaisiais ženklais. Daug traukinių buvo sustabdyti.

Vienoje metropoliteno stotyje beveik 2 mln. gyventojų turinčiame Saporo mieste keleiviai buvo perspėti, kad traukiniai vėluos.

Vienoje metropoliteno stotyje beveik 2 mln. gyventojų turinčiame Saporo mieste keleiviai buvo perspėti, kad traukiniai vėluos.

„Visose linijose esama sutrikimų, – skelbė vienas užrašas. – Priežastis: balistinės raketos paleidimas.“

Keleiviai į vyriausybės žinutes reagavo rimtai.

„Kai kurie keleiviai nulipo pasislėpti keliose metropoliteno stotyse“, – naujienų agentūrai AFP sakė Saporo metropoliteno atstovas.

Tačiau kai kurie kiti japonai neturėjo pasirinkimo, tik tęsti savo įprastą veiklą. Tarp tokių žmonių buvo maždaug 15 žvejybinių laivų, jau išplaukusių į jūrą raketos kelyje, įgulos.

„Nustebau, kad ji praskrido virš mūsų rajono. Anksčiau to niekada nebuvo, – AFP sakė vietos žvejų kooperatyvo pareigūnas Hiroyuki Iwafune. – Sunerimau. Visi jautėsi taip pat. Bet ką gali padaryti? Slėptis? Kur?“

„Paskambinome išplaukusiems į jūrą. Bet tada jie pasakė: „Net ir gavus perspėjimą, ką mums daryti?“, – pridūrė H.Iwafune.

„Labai pavojinga“

Tokijuje, daugiau kaip 700 km į pietus nuo raketos kelio, taip pat buvo laikinai sustabdyti kai kurie traukiniai.

Pranešimas traukinių stotyse: „Šiuo metu virš Japonijos skrenda Šiaurės Korėjos raketa. Tai labai pavojinga. Prašom pasislėpti laukimo zonose ar traukiniuose.“

„Šiuo metu virš Japonijos skrenda Šiaurės Korėjos raketa, – kelios minutės po raketos paleidimo buvo skelbiama Tokijo greitųjų traukinių stotyse. – Tai labai pavojinga. Prašom pasislėpti laukimo zonose ar traukiniuose.“

Pensininkas, buvęs valstybės darbuotojas Yoshiaki Nakane nuogąstavo, kad provokacinis Pchenjano raketos paleidimas dar labiau pablogins ir taip įtemptus JAV ir Šiaurės Korėjos santykius.

„Šiaurės Korėja ne kartą leido raketas ir neatrodo, kad paisytų įspėjimų, – sakė 68 metų vyras. – Viliuosi, kad Jungtinės Valstijos nereaguos pernelyg griežtai ir nepridarys problemų. Nukentėtų Japonija ir Pietų Korėja.“

Vienoje JAV karinėje bazėje Tokijuje Japonija antradienį, vykdydama anksčiau suplanuotas pratybas, dislokavo priešraketinės gynybos sistemą „Patriot Advanced Capability 3“ (PAC-3).

Praėjusį kartą Šiaurės Korėjos raketa virš Japonijos praskrido 2009 metais. Tuomet Pchenjanas teigė, iškėlė į kosmosą palydovą, bet Vašingtonas, Seulas ir Tokijas laikėsi nuomonės, kad tai buvo slaptas tarpžemyninės balistinės raketos bandymas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos policininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos policininkai

Japonija anksčiau per visuomeninę televiziją rodė atitinkamas reklamas ir rengė atsako į amžiną neprognozuojamos kaimynės grėsmę pratybas, per kurias moksleiviai gatvėse susigūždavo, dengdavosi galvą ir bėgdavo į priedangas.

Tokijo universiteto studentė Julia Kotake sakė bijanti, kad Šiaurės Korėjos raketa vieną dieną gali smogti Japonijai.

„Tačiau nemanau, kad ką nors galime padaryti“, – AFP sakė 18-metė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius