-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijoje beprecedentė karščio banga per savaitę pareikalavo 65 gyvybių

Japonijoje beprecedentė karščio banga per vieną savaitę pareikalavo mažiausiai 65 gyvybių, antradienį paskelbė vyriausybė.
Karščiai Japonijoje
Karščiai Japonijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tuo tarpu meteorologijos agentūra šalį alinančius rekordinius karščius pavadino stichine nelaime.

Per vieną savaitę iki sekmadienio nuo šilumos smūgio mirė mažiausiai 65 žmonės, o dar 22 647 žmonės buvo paguldyti į ligoninę, sakoma nelaimių valdymo agentūros pranešime.

Abu skaičiai yra „didžiausi bet kokiai vasaros savaitei“ nuo pat 2008 metų liepos, kai agentūra pradėjo registruoti mirties nuo šilumos smūgio atvejus, naujienų agentūrai AFP sakė atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japoniją alina rekordiniai karščiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japoniją alina rekordiniai karščiai

Antradienį nelaimių valdymo agentūra pranešė, kad nuo liepos pradžios dėl karščių iš viso mirė 80 žmonių, o daugiau kaip 35 tūkst. atsidūrė ligoninėse.

Tarp aukų yra šešerių metų moksleivis, kuris grįždamas iš ekskursijos neteko sąmonės ir mirė.

„Rekordinei karščio bangai nesitraukiant iš šalies, reikia skubių priemonių moksleivių gyvybėms apsaugoti“, – antradienį žurnalistams sakė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga.

Vyriausybė nurodė, kad skirs lėšų visų mokyklų aprūpinimui oro kondicionieriais iki kitos vasaros.

Oro kondicionierius turi mažiau nei pusė Japonijos valstybinių mokyklų. Šis skaičius yra tik šiek tiek didesnis valstybiniuose vaikų darželiuose.

Y.Suga sakė, kad karščiams užsitęsus vyriausybė taip pat svarstys galimybes pratęsti šiemetines mokyklines vasaros atostogas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japoniją skalauja kaitros banga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japoniją skalauja kaitros banga

Kumagajoje, Saitamos prefektūroje, netoli Tokijo, pirmadienį buvo užregistruotas naujas šalies karščio rekordas – termometro stulpelis pakilo iki 41,1 laipsnio žymos.

Į vakarus nuo Tokijo esančioje Omėje oro temperatūra pasiekė 40,3 laipsnio – tai pirmas kartas, kai Didžiojo Tokijo rajone užregistruota daugiau kaip 40 laipsnių temperatūra.

Antradienį buvo šiek tiek vėsiau – Tokijuje termometro stulpelis pakilo iki 36 laipsnių. Tačiau daugumoje šalies vietovių temperatūra vis tiek gerokai viršija normalią, o meteorologai nieko gera nežada.

„Kai kuriuose rajonuose stebime precedento neturinčius karščius“, – vėlai pirmadienį sakė meteorologijos agentūros pareigūnas Motoaki Takekawa.

Ši karščio banga „mirtina ir mes pripažįstame ją stichine nelaime“, žurnalistams sakė jis.

Agentūra perspėjo, kad didelėje šalies dalyje 35 ar daugiau laipsnių karščiai išsilaikys iki rugpjūčio pradžios.

Pareigūnai paragino žmones naudotis oro kondicionieriais, gerti pakankamai vandens, o darbe dažnai daryti poilsio pertraukėles.

Japonijos vasaros būna karštos ir drėgnos; kiekvienais metais nuo šilumos smūgio miršta šimtai žmonių, daugiausia – pagyvenusių.

Šios vasaros karščiai užėjo po rekordinių liūčių, nusiaubusių kai kurias vakarines ir centrines Japonijos dalis. Per potvynius ir žemės nuošliaužas žuvo daugiau kaip 220 žmonių.

Nukentėjusiuose rajonuose daug žmonių tebegyvena apgadintuose namuose ar laikinose priebėgose, be to, lauke vykdo remonto darbus, todėl jiems iškilęs didelis pavojus.

Be to, karščiai privertė vėl sunerimti dėl 2020 metų vasaros olimpiados, kuri tų metų liepą ir rugpjūtį vyks Tokijuje.

Olimpiniai pareigūnai ir Tokijo valdžia reklamuoja įvairias priemones: nuo Saulės spindulius blokuojančių dažų keliuose iki mobilių dulksnos stotelių.

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike šią savaitę pažadėjo, kad karščio problemos sprendimo būdai bus toks pats prioritetas kaip ir kovos su terorizmu priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius