Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje įvykusio žemės drebėjimo sukeltas cunamis Šiaurės ir Pietų Amerikai didelės žalos nepadarė

Tūkstančiai žmonių penktadienį paliko savo namus Ramiojo vandenyno pakrantėse Šiaurės ir Pietų Amerikoje, kai nuo Japonijos po smarkaus žemės drebėjimo atsirito cunamis, tačiau jis nepadarė didelės žalos šiam regionui.
Klausydami vyriausybės perspėjimo vandenyno pakrantėse gyvenantys čiliečiai irgi pasitraukė į aukštumas.
Klausydami vyriausybės perspėjimo vandenyno pakrantėse gyvenantys čiliečiai irgi pasitraukė į aukštumas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lig šiol oficialiai paskelbta, jog per 8,9 balo žemės drebėjimą Japonijoje žuvo 413 žmonių, 784 laikomi dingusiais, 1128 sužeisti. Japonijos žiniasklaida mini mažiausiai 1 300 žuvusiųjų. Policija nurodė arčiausiai žemės drebėjimo epicentro buvusio Sendajaus mieste vandenyno pakrantėje radusi nuo 200 iki 300 lavonų.

Tuo tarpu tūkstančius kilometrų per Ramųjį vandenyną sklidusios bangos neteko didelės dalies savo energijos. Vis dėlto daugelio šalių vyriausybės nusprendė nerizikuoti ir paskelbė didelio masto evakuaciją iš pajūrio vietovių, uostų ir naftos perdirbimo įmonių.

JAV Vakarų pakrantės ir Aliaskos cunamių perspėjimo centras, paskelbęs pavojų Kalifornijoje, vėliau pakeitė jį „rekomendaciniu pranešimu“, o nuogąstavimai dėl gresiančios katastrofos pasirodė esantys nepagrįsti.

„Meksikai pavojus nebegresia“, – šios šalies prezidentas Felipe Calderonas paskelbė savo oficialioje svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime.

Ekvadorui priklausančiose Galapagų salose, kurios yra laukinės gyvūnijos draustinis ir svarbus turistų traukos centras, cunamis apgadino kai kuriuos infrastruktūros objektus, taip pat nukentėjo keli uostai Kalifornijoje. Čilė, kurioje pernai 8,8 balo žemės drebėjimai ir jo sukelti cunamiai nusinešė daugiau nei 500 gyvybių, šįkart liko nepaliesta.

Čilės šiaurėje gyventojai sakė, kad vandenyno pakrantėje prognozuotu laiku jokių didesnių bangų nebuvo.

Peru, kurioje buvo evakuoti tūkstančiai žmonių, cunamio bangos taip pat praktiškai nepaveikė.

Brukings Harbore esantis judriausias Oregono pakrantėje pramoginių laivų uostas buvo smarkiai sugriautas.Tuo tarpu į Kalifornijos uostamiestį Kresent Sitį, kuris yra netoli Oregono, atsirito daugiau nei dviejų metrų aukščio bangos, kurios apgadino apie 35 nedidelius laivus bei daugelį prieplaukų. Į pietus nuo San Francisko esančiame Santa Kruze cunamio bangos taip pat apgadino prieplaukas ir laivus, o padaryta žala vertinama apie 2 mln. dolerių, nurodė gelbėjimo tarnybų pareigūnai.

Gelbėtojai taip pat ieško 25 metų vyro, kuris buvo nuneštas į vandenyną, kai cunamis persirito per vieną smėlio neriją prie Kalifornijoje tekančios Klamato upės žiočių.

Brukings Harbore esantis judriausias Oregono pakrantėje pramoginių laivų uostas buvo smarkiai sugriautas, pranešė vienas iš jo vadovų Chrisas Cantwellas.

„Dabar čia didelė košė, – sakė jis. – Banga numetė kai kuriuos laivus į jūrą; apie 12 jų nuskendo. Visur pilna vienas ant kito suverstų ir išblaškytų laivų.“

Už 6 200 kilometrų nuo Japonijos – Havajuose pagrindiniai oro uostai buvo uždaryti bent trijose pagrindinėse salose – Maujo, Kauajo ir Didžiojoje Havajų saloje; JAV karo laivynas nurodė visiems Perl Harboro bazės laivams likti uoste ir prisidėti prie gelbėjimų operacijų, jeigu prireiktų.

Havajuose civilinės saugos sistemos ir policijos automobilių sirenos gaudė nuo 22 val. vietos, ragindamos netoli vandenyno krantų gyvenančius žmones trauktis į aukštesnes vietas.

Oahu salai smogė keturios cunamio bangos, tačiau apie nukentėjusius žmones arba padarytą žalą pranešimų negauta, sakė Honolulu krizių valdymo centro atstovas Johnas Cummingsas. Vėliau Havajuose paskelbto cunamių pavojus lygis buvo sumažintas.

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris yra gimęs Havajuose, apie Japoniją ištikusį smarkų žemės drebėjimą buvo informuotas penktadienį 4 val. Vašingtono (11 val. Lietuvos) laiku ir nurodė Federalinei krizių valdymo agentūrai būti pasiruošusiai suteikti pagalbą stichijos paveiktoms valstijoms ir teritorijoms, paskelbė Baltieji rūmai.

Ekvadore imtasi didelio masto atsargumo priemonių, kai prezidentas Rafaelis Correa paskelbė nepaprastąją padėtį per nacionalinę televiziją ir paragino gyventojus trauktis iš pakrančių.

Bendrovė „Petroecuador“ taip pat sustabdė naftos perdirbimą, tačiau Ekvadoro karo laivyno pareigūnai penktadienio vakarą sakė, kad pavojus praėjo.

Meksikos vakarinėje pakrantėje buvo uždaryti daugelis uostų, tarp jų Los Kaboso ir Salina Cruso. Pastarasis, esantis pietinėje Oachakos valstijoje, yra vienintelis naftos eksporto terminalas Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Meksikos pareigūnai sakė, kad didelės bangos pasiekė šiaurės rytinę pakrantę, tačiau apie padarytą žalą nepranešama.

Kanadoje Britų Kolumbijos provincijos pareigūnai patarė gyventojams pasitraukti iš jachtklubų, paplūdimių ir žemumų, tačiau buvo pranešta, kad šį regioną pasiekė tik nedidelės cunamio bangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius