-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje minimos trečiosios žemės drebėjimo ir cunamio katastrofos metinės

Japonija antradienį tylos minute paminėjo žemės drebėjimo ir cunamio katastrofos, kuri pareikalavo tūkstančių gyvybių, sugriovė pakrančių miestelius ir sukėlė branduolinį incidentą, privertusį iš naujo apmąstyti atominę energetiką, trečiąsias metines.
Aukų atminimas
Aukų atminimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Katastrofą išgyvenę žmonės žemai lenkė galvas per atminimo ceremonijas miestuose ir miesteliuose nelaimės zonoje, taip pat – Tokijuje, kur didžiausios Japonijoje taikos metų katastrofos aukų paminėjimui vadovavo imperatorius Akihito ir imperatorienė Michiko.

Tylos minutė visoje šalyje prasidėjo po cunamio pavojaus sirenų, kurios aidėjo 14 val. 46 min. vietos (7 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai prieš trejus metus įvyko 9 balų žemės drebėjimas.

Drebėjimas, kurio epicentras buvo jūroje, išprovokavo didžiulį cunamį, kuris pakrantės link lėkė reaktyvinio lėktuvo greičiu. Per kelias minutes miesteliai virto šipuliais, nuskendo ištisos šeimos.

Milžiniškos bangos taip pat užliejo Fukušimos atominę elektrinę, kur išsilydė reaktorių šerdys ir griaudėjo sprogimai. Kilusi branduolinė krizė yra didžiausia per kelis dešimtmečius.

Elektrinė vis dar yra pažeidžiama, o komplikuotas jos uždarymo procesas tikriausiai truks dešimtmečius. Be to, nesisklaido nuogąstavimai dėl spinduliuotės poveikio žmonių sveikatai. Dešimtys tūkstančių gyventojų buvo evakuoti iš paveikto rajono.

Daug aukų vis dar sunkiai gyvena nuniokotuose rajonuose

Imperatorius Akihito pagerbė per tragediją žuvusius žmones, taip pat – tuos, kurie grumiasi su sunkumais po jos.

„Daug aukų vis dar sunkiai gyvena nuniokotuose rajonuose“, – pasakė jis iš nacionalinio teatro salės Tokijo centre.

„Visiems žmonėms svarbu susivienyti ir pademonstruoti savo paramą (kalbant apie) ilgalaikę perspektyvą ... Meldžiuosi už taikių laikų grįžimą į nuniokotus rajonus“, – sakė jis.

Nors niekas nežuvo tiesiogiai dėl Fukušimos nelaimės, maždaug 1 650 to rajono gyventojų mirė nuo komplikacijų, susijusių su stresu ir kitomis problemomis po tos nelaimės.

Patvirtinta, kad per cunamį žuvo 15 884 žmonės, dar 2 633 žmonės vis dar laikomi dingusiais. Žmonių palaikų randama ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius