Japonijoje prieš rinkimus atsiras nauja centro kairiųjų partija

Japonijoje nuo pagrindinės opozicijos stovyklos atskilusi grupė pirmadienį paskelbė apie savo planus įkurti naują centro kairiųjų partiją, pakeisiančią šalies politinį jėgų sanklodą prieš pat artėjančius rinkimus.
Japonijos Demokratų partijos vadovo pavaduotojas Yukio Edano
Japonijos Demokratų partijos vadovo pavaduotojas Yukio Edano / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Japonija

Demokratų partijos (DP) vadovo pavaduotojas Yukio Edano pranešė, kad ketina formuoti naująją partiją su bendraminčiais, praėjusią savaitę subyrėjus buvusiai pagrindinei opozicinei grupei.

Praėjusią savaitę DP lyderis Seiji Maehara pranešė, kad jo atskirai partija nekels savo kandidatų spalio 22 dienos rinkimuose, o sujungs jėgas su nauja politine partija „Kibo no to“ („Vilties partija“). Pastarąją įkūrė populiari Tokijo gubernatorė Yuriko Koike, siekianti nuversti dabartinį ministrą pirmininką Shinzo Abe.

Nors Y.Koike nori suvienyti opozicines jėgas, pranešama, kad ji neketina į naują politinį darinį priimti DP narių, pasisakančių prieš siūlymus suteikti svaresnė vaidmenį Japonijos savigynos pajėgoms.

„Deja, „Kibo no to“ politika ir filosofija skiriasi nuo mūsų pasirinktos politikos krypties ir filosofijos“, – Y.Edano sakė žurnalistams.

Naujoji partija vadinsis Konstitucine demokratų partija.

Praėjusią savaitę Sh.Abe paskelbė pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis tokiu būdu užsitikrinti naują kadenciją prie trečios didžiausios pasaulyje ekonomikos vairo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Shinzo Abe Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Shinzo Abe Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje

Jis siekė pasinaudoti dabartiniu opozicijos susiskaldymu ir nusilpimu, visuomenės apklausoms rodant, kad vis daugiau šalies gyventojų palaiko jo griežtai nacionalistinių pažiūrų poziciją tvyrant didelei įtampai dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi programų.

Tačiau Y.Koike pasistengė paveržti rinkėjų dėmesį iš premjero, sukurdama naują partiją ir kritikuodama Sh.Abe vyriausybę dėl per lėtai įgyvendinamų labai reikalingų šaliai reformų.

Remiantis apklausų rezultatais, 34 proc. Japonijos rinkėjų planuoja balsuoti už Sh. Abe konservatyviąją Liberalų demokratų partiją (LDP), o 19 proc. pirmenybę atiduoda Y.Koike naujajai partijai.

Ketvirtadalis apklaustųjų sakė esą neapsisprendę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius