-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 24 /12:09

Japonijoje nuskendus ekskursijų laivui patvirtinta 10 žmonių mirtis, dar 16 ieškoma

Prie Japonijos šiaurės rytinių krantų šaltuose vandenyse nuskendus ekskursijų laivui, sekmadienį patvirtinta mažiausiai 10 žmonių mirtis, o dar 16 asmenų paieška tęsiama, pranešė pakrančių apsaugos tarnyba.
 Širetoko pusiasalis, prie kurio krantų vykdoma dingusių laivu plaukusių žmonių paieška
Širetoko pusiasalis, prie kurio krantų vykdoma dingusių laivu plaukusių žmonių paieška / „Scanpix“/AP nuotr.

„Patvirtinome, kad žuvo visi 10 žmonių“, kurie iki šiol buvo išgelbėti, naujienų agentūrai AFP sakė pakrančių apsaugos tarnybos atstovas.

Pareiškime pakrančių apsauga pridūrė, kad iki šiol rasti septynių vyrų ir trijų moterų kūnai.

Turistinio laivo „Kazu 1“ įgula pasiuntė nelaimės signalą šeštadienio popietę, kai į laivą prie atokaus Japonijos Hokaido regiono šiaurės rytinio pakraščio ėmė sunktis vanduo.

Nedelsiant pradėta paieškos ir gelbėjimo operacija, tačiau dėl žemos temperatūros regione viltys išgelbėti laive buvusius 26 žmones, tarp jų – du vaikus ir du įgulos narius, netrukus ėmė blėsti.

Šeštadienio rytą laivas išplaukė į ekskursiją po Širetoko pusiasalį, kuris garsėja reta laukine augalija ir gyvūnija ir yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Ekskursija vyko nepaisant didelio vėjo ir bangų, dėl kurių, kaip pranešama, net kai kurie vietos žvejybos laivai buvo priversti grįžti į krantą.

„Buvo aišku, kad sąlygos jūroje pablogės, todėl liepiau jiems neplaukti, – nacionaliniam transliuotojui NHK pasakojo vietos kelionių laivų operatorius. – Tačiau jie vis tiek išplaukė. Aš liepiau kapitonui to nedaryti.“

Laivo nelaimės signalas buvo gautas po 13 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku, o keliomis valandomis vėliau į rajoną atvyko pakrančių apsaugos sraigtasparniai ir laivai.

Tačiau iki sutemstant, oro temperatūrai nukritus iki maždaug nulio laipsnių pagal Celsijų, nei laivo, nei jame buvusių žmonių pėdsakų aptikti nepavyko. Paieška buvo tęsiama visą naktį naudojant infraraudonųjų spindulių ir termovizorinę įrangą.

Prie gelbėjimo operacijos prisijungė vietos policija ir Japonijos savigynos pajėgos. Pirmieji keturi žmonės buvo surasti sekmadienį paryčiais, o dar šeši ištraukti po kelių valandų.

Kai kurie iš jų buvo rasti vandenyje, o kiti buvo pastebėti palei nelygų krantą. Nacionalinio transliuotojo NHK parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai „šukuoja“ pakrantę, o bangos daužosi į krantą.

Ledas ant kranto

Pakrančių apsaugos tarnybos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip gelbėtojai apžiūrinėja vietovę, taip pat matyti paplūdimyje išmesti daiktai su aiškiu užrašu „Kazu I“, o krantą buvo vis dar aptraukęs ledas.

Išgelbėtieji buvo nugabenti į ligonines, o NHK parodė, kaip mažiausiai vienas asmuo perkeliamas iš sraigtasparnio į greitosios pagalbos automobilį, o pareigūnai laiko antklodę, kad paslėptų to žmogaus tapatybę.

Širetoko pusiasalis, 2005 metais įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, garsėja reta laukine augalija ir gyvūnija, įskaitant šiaurinius jūrų liūtus, migruojančius paukščius bei ruduosius lokius.

Ten populiarios apžvalginės ekskursijos laivu, kurių metu lankytojai tikisi pamatyti banginius, paukščius ir kitus laukinius gyvūnus, o žiemą – dreifuojantį ledą.

Japonijos sienos lieka uždarytos turistams dėl COVID-19 taisyklių, todėl po lankytinas vietas šalyje gali keliauti tik šalies gyventojai ir Japonijos piliečiai.

Praėjusių metų birželį laivas „Kazu I“ su 21 keleiviu ir dviem įgulos nariais užplaukė ant seklumos, pranešė Japonijos žiniasklaida.

Laivas sugebėjo pats išplaukti ir grįžo į uostą, tačiau policija jo kapitono atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl pavojaus eismui sukėlimo dėl aplaidumo.

Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba dalyvauja įvairiose paieškos ir gelbėjimo misijose aplink salyną, įskaitant praėjusį lapkritį surengtą operaciją, kai buvo surastas 69 metų vyras, kuris 22 valandas išbuvo atvirame vandenyje netoli pietvakarinės Kagošimos.

2020 metų rugsėjį Japonijos pietvakarinės pakrantę užklupus taifūnui, nuskendo krovininis laivas su 43 įgulos nariais.

Tąkart du žmonės buvo išgelbėti, o trečias įgulos narys žuvo. Paieškos operacija buvo nutraukta po savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius