Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš branduolinę energetiką

Tokijuje tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į gatves, protestuodami prieš branduolinę energetiką, praėjus 11 mėnesių po smarkaus žemės drebėjimo ir cunamio, sukėlusio didžiulę avariją Fukušimos atominėje jėgainėje.
Protestas Japonijoje
Protestas Japonijoje / Scanpix/ AP nuotr.

1994 metų Nobelio literatūros premijos laureatas Kenzaburo Oe per didžiausią mitingą Jojogio parke pareiškė: „Branduolinių jėgainių radioaktyvios atliekos taps našta būsimoms kartoms.“

„Žmogiškos būtybės negali to atleisti. Tai prieštarauja etikai“, – pridūrė 77 metų rašytojas.

Kaip nurodo organizatoriai, šiame mitinge dalyvavo apie 12 tūkst. žmonių, o policija nurodė, jog protestuotojų buvo apie 7 000.

Pernai kovo 11 dieną žemės drebėjimas ir jos sukeltas cunamis nusinešė daugiau nei 19 tūkst. žmonių gyvybių, taip pat sukėlė Fukušimos krizę Japonijos šiaurės rytinėje pakrantėje, tapusia didžiausiu pasaulyje branduoliniu incidentu nuo 1986 metais įvykusios Černobylio atominės elektrinės avarijos Ukrainoje.

Aplinkoje pasklidus radioaktyviems teršalams, dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus didelėje teritorijoje aplink avarijos ištiktą elektrinę, esančią už maždaug 220 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tokijo, o daugelis evakuotų gyventojų nežino, kada ir ar iš viso jiems bus leista grįžti.

Dauguma iš 54 Japonijoje esančių komercinių atominių reaktorių šiuo metu yra išjungti, nes visuomenė aktyviai priešinosi jų įjungimui, prasidėjus Fukušimos branduolinei krizei.

Japanijos aktorius Taro Yamamoto, kuris esą prarado galimybę gauti vaidmenų dėl savo pasisakymų prieš atominę energetiką, sakė mitingo dalyviams: „Mūsų šalis liausis egzistavusi, jeigu įvyks dar vienas didelis žemės drebėjimas.“

„Kad mūsų šalis nesiliautų egzistavusi, mes neleisime, kad branduolinės jėgainės būtų iš naujo įjungtos“, – pridūrė jis.

Kaip pranešama, panašus, bet mažesnis mitingas buvo surengtas Nijigatos prefektūroje, esančioje Japonijos jūros pakrantėje, kurioje veikia daug atominių elektrinių.

Po mitingo Tokijuje protestuotojai žygiavo Šibujos, vieno ir pagrindinių sostinė komercijos ir pramogų rajonų, gatvėmis.

Jie skandavo šūkius ir nešė plakatus su užrašais: „Viso gero atominėms elektrinėms“, „Turėkite drąsos ištarti „ne“ atominėms jėgainėms“ ir „Įvyks dar viena katastrofa, jeigu bus įjungtos branduolinės jėgainės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius