-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijos branduolinių jėgainių operatoriai prašo leidimo iš naujo paleisti 10 reaktorių

Japonijos energetikos bendrovės pirmadienį paprašė leisti joms iš naujo paleisti dešimt reaktorių, o toks žingsnis gali tapti įžanga į didelio masto grįžimą prie atominės energetikos, praėjus daugiau nei dvejiems metams po katastrofos Fukušimos elektrinėje.
Žurnalistai prie Fukušimos-1 AE
Žurnalistai prie Fukušimos-1 AE / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bendrovės pateikė priežiūros institucijoms prašymus įvertinti saugumą penkiose jėgainėse – tą pačią dieną, kai šalyje įsigaliojo nauji sugriežtinti branduolinės energetikos saugumo normatyvai.

Šie prašymai yra pirmasis žingsnis sudėtingame procese, kuris gali trukti daug mėnesių, tačiau apžvalgininkai pastebi, jog Japonija veikiausiai atnaujins energijos gamybą atominėse elektrinėse.

Šiuo metu iš šalyje esančių 50 atominių reaktorių 48 yra išjungti, atliekant saugumo patikrinimus po Fukušimos jėgainės avarijos, kuri buvo didžiausia nuo Černobylio katastrofos 1986-aisiais.

Jeigu priežiūros institucijos uždegs žalią šviesą, bendrovės dar privalės gauti leidimą iš nacionalinių ir regionų politikų.

Trys iš tų reaktorių yra vienoje jėgainėje Japonijos šiaurinėje Hokaido saloje, o kiti septyni – keturiose elektrinėse šalies vakaruose, bendrovės nurodė savo atskiruose pranešimuose.

Tačiau Fukušimos jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) informavo dar tik besiruošianti pateikti prašymą patikrinti saugumą dviejuose iš septynių blokų Kašivazaki Karivos jėgainėje, kuri yra didžiausia pasaulyje.

TEPCO delsimas gali būti susijęs su faktu, kad šios bendrovės vadovas praeitą penktadienį sulaukė pylos iš vietos politikų, kai paskelbė, jog surengs derybas su priežiūros pareigūnais prieš atsiklausdamas vietos valdžios nuomonės.

Šios krizės centre atsidūrusią Fukušimos jėgainę nuniokojo didžiulis cunamis, dėl kurio išsilydė reaktorių šerdys. Tas incidentas smarkiai nusmukdė visuomenės pasitikėjimą branduoline energetika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius