Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos finansų ministras dėl dokumentų keitimo skandalo grąžino metų uždarbį

Japonijos finansų ministras Taro Aso pirmadienį sakė, kad grąžina vienų metų uždarbį, jo ministerijai gerokai pakoregavus valstybinius dokumentus, susijusius su premjerą Shinzo Abe persekiojančiu nepotizmo skandalu.
Taro Aso
Taro Aso / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Shinzo Abe

Tačiau ministras atmetė atsistatydinimo galimybę, nors paaiškėjo, kad ministerijos pareigūnai dokumentuose, susijusiuose su valstybinės žemės pardavimu mažesnėmis nei rinkos kainomis, padarė šimtus pakeitimų. Pakeistuose dokumentuose nebeminimi Sh.Abe, jo žmona Akie ir T.Aso.

„Savanoriškai grąžinu savo 12 mėnesių ministro algą, nes ši problema pakenkė visuomenės pasitikėjimui Finansų ministerija ir visa administracija“, – žurnalistams sakė T. Aso.

Tačiau, paskelbęs ministerijos vidaus tyrimo išvadas, jis pridūrė: „Apie atsistatydinimą negalvoju.“

T.Aso yra turtingiausias ministras Sh.Abe kabinete, nes jo šeima valdo didžiulį turtą, sukauptą iš kasybos verslo. Be to, kaip ministras jis per metus uždirba maždaug 30 mln. jenų (235 tūkst. eurų).

T.Aso sakė, kad ministerija nubaudė maždaug 20 pareigūnų, kai kuriais atvejais sumažindama atlyginimus, o kitais atvejais pareikšdama žodinius papeikimus.

„Oficialiai patvirtinti administraciniai dokumentai niekada neturėjo būti pakeisti ir pateikti parlamentui. Dėl to itin apgailestauju“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe Rumunijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe Rumunijoje

Sh. Abe reporteriams sakė norintis, jog T.Aso liktų dirbti ir užtikrintų, kad skandalo pamokos būtų išmoktos.

„Turėtume atlikti patikrinimą dėl to, kaip tvarkyti valstybės dokumentus, ir imtis priemonių, kad būtų užkirstas kelias pasikartojimui“, – sakė jis ir pridūrė norintis, kad T.Aso „imtųsi vadovauti šiuo klausimu ir įvykdytų savo pareigą“.

Skandalas sukasi aplink valstybinės žemės pardavimą 2016 metais privačių mokyklų tinklą valdančios įmonės savininkui. Pastarasis teigia turįs ryšių su Sh. Abe ir jo žmona Akie.

Tarp nubaustų pareigūnų yra Nobuhisa Sagawa, kurio biuras padėjo pakeisti svarbius dokumentus, susijusius prieštaringai vertinamu žemės pardavimu. Šis pareigūnas jau atsistatydino.

Kovo mėnesį išėjęs iš ministerijos ir su priesaika liudydamas parlamente N. Sagawa neigė bet kokį Sh.Abe ar premjero biuro dalyvavimą klastojant dokumentus.

Tačiau jis nesutiko atsakyti į detalius klausimus, kaip ir kada dokumentai buvo pakeisti. N.Sagawa argumentavo, kad jo atžvilgiu vykdomas baudžiamasis tyrimas.

Prokurorai praėjusią savaitę nusprendė nepateikti jam kaltinimų.

Sh.Abe persekioja ir kitas nepotizmo skandalas: opozicija įtaria, kad jis pasinaudojo savo įtaka norėdamas padėti senam draugui atidaryti mokyklą specialiojoje ekonominėje zonoje, apeinant komplikuotas vyriausybės taisykles.

Nuo 2012 metų pabaigos valdančiam Sh.Abe kol kas negresia joks pavojus netekti darbo, bet skandalai sumažino jo populiarumą.

Nauja visuomenės apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti pirmadienį, rodo, kad rinkėjų parama jo ministrų kabinetui per pastarąjį mėnesį sumažėjo 1,6 procentinio punkto iki 39 procentų. Tai mažiausias skaičius nuo jo atėjimo į valdžią.

Finansų ministeriją, kuri yra laikoma galingiausia Japonijos biurokratijos jėga, taip pat krėtė lytinio išnaudojimo skandalas, privertęs atsistatydinti vieną aukšto rango pareigūną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius