-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai Hirošimoje surengė istorinį vizitą

Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai sekmadienį pirmą kartą šalių istorijoje kartu aplankė memorialą korėjiečiams, žuvusiems per atominės bombos sprogimą Hirošimoje.
Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai Hirošimoje surengė istorinį vizitą
Japonijos ir Pietų Korėjos vadovai Hirošimoje surengė istorinį vizitą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai svarbus įvykis valstybėms, kurių santykiai ilgą laiką buvo įšalę.

Japonijos premjeras Fumio Kishida ir jo Pietų Korėjos kolega Yoon Suk-yeolas kartu su žmonomis prie akmeninio paminklo padėjo baltas puokštes ir nusilenkė.

Vizitas įvyko Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo, į kurį Japonija pakvietė kelias šalis, kurios nėra grupės narės, įskaitant Pietų Korėją, kuluaruose.

Tai pirmas kartas, kai abiejų šalių vadovai kartu aplankė memorialą, ir tik antras kartas, kai tai padarė Japonijos premjeras.

„Tai bus prisimenama kaip drąsus ministro pirmininko Kishidos veiksmas, kuris atveria kelią taikiai ateičiai, kartu išreiškiant sielvartą dėl atominio bombardavimo Korėjos aukų“, – sakė Yoon Suk-yeolas po apsilankymo memoriale vykusio dvišalio susitikimo pabaigoje.

Tai naujausias žingsnis kruopščioje jų diplomatinėje strategijoje siekti ilgai laukto santykių atšilimo.

Tokijas ir Seulas, abu svarbūs JAV sąjungininkai, jau seniai nesutaria dėl klausimų, susijusių su žiauriu Japonijos 1910–1945 metais vykdytu kolonijiniu Korėjos valdymu, įskaitant seksualinę vergiją ir priverstinį darbą.

Tačiau Yoon Suk-yeolas ir F.Kishida deda aktyvias pastangas atkurti pašlijusius ryšius nuo tada, kai Seulas paskelbė planą išmokėti kompensacijas asmenims, nukentėjusiems nuo karo laikų priverstinio darbo, Tokijui nedalyvaujant.

Jie atnaujino reguliarias aukšto lygio derybas: balandį Pietų Korėjos lyderis lankėsi Tokijuje, o gegužės pradžioje F.Kishida atvyko į Seulą, kur pareiškė, kad jam skauda širdį dėl korėjiečių, nukentėjusių nuo kolonializmo.

Abu lyderiai namuose sulaukė konservatorių kritikos ir skepticizmo dėl savo susitikimų.

Tačiau F.Kishidos pastaba Seule sulaukė didelio atgarsio visuomenėje Pietų Korėjoje, sekmadienį sakė Yoon Suk-yeolas. Jis pridūrė, kad japono „drąsa ir sprendimas parodyti tikrą ir nuoširdų požiūrį yra labai svarbūs“.

F.Kishida taip pat pasidžiaugė, kad intensyvesni susitikimai rodo Japonijos ir Pietų Korėjos santykių pažangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius