Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos konservatoriai laimėjo parlamento rinkimus

Japonijos konservatyvioji Liberalų demokratų partija (LDP) veikiausiai užsitikrino įtikinamą pergalę sekmadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, paskelbė šalies transliuotojai.
Rinkimai Japonijoje
Rinkimai Japonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinis transliuotojas NHK, remdamasis savo atliktų balsavusių rinkėjų apklausų rezultatais, nurodė, kad LDP veikiausiai turės 275-310 mandatų 480 vietų žemutiniuose parlamento rūmuose, o 55-77 vietos atiteks dabartinio premjero Yoshihiko Nodos vadovaujamai Japonijos demokratų partijai (DPJ).

LDP koalicijos partnerė – Naujoji Komeito partija (NKP) – tikriausiai užsitikrins 27-35 mandatus, nurodė NHK.

Tokiu būdu abi partijos turėtų didesnę nei dviejų trečdalių daugumą žemuosiuose rūmuose, leidžiančią apeiti aukštųjų rūmų, kuriuose nei viena partija neturi daugumos, sprendimus.

„LDP šauna į pergalę; startuos Abe administracija“, – skelbia dienraščio „Nikkei“ tinklalapis.

Visi pagrindiniai transliuotojai daro tą pačią išvadą, kad LDP grįš į valdžią, praėjus trejiems metams po to, kai rinkėjai nusigręžė nuo partijos, be pertraukos vadovavusios šaliai ilgiau nei pusę šimtmečio.

Nacionalistinių pažiūrų buvęs Tokijo gubernatorius Shintaro Ishihara, kurio pastangos išpirkti ginčijamas salas išprovokavo įnirtingą diplomatinį konfliktą su Kinija, taip pat veikiausiai pateks į parlamentą, nurodė NHK.

Sh.Ishihara, vadovaujantis populistinei Japonijos atkūrimo partijai (JRP), tikriausiai užsitikrino vieną iš 180 vietų, paskirstomų pagal proporcinio balsavimo rezultatus.

Naujojo parlamento pirmasis posėdis gali būti sušauktas jau gruodžio 26-ąją, kad Sh.Abe būtų paskirtas premjeru, rašo „Nikkei“.

„Tikimasi, kad ponas Abe suformuos savo kabinetą tą pačią dieną, – pridūrė dienraštis. – Jis pateiks savo planą iki metų pabaigos parengti papildomo biudžeto projektą, taip pat plačias gaires dėl ateinančių fiskalinių metų biudžeto iki nepaprastosios parlamento sesijos pabaigos gruodžio 28 dieną.“

Sekmadienio pavakarę, kuri veikiausiai bus gana liūdna Y.Nodai, televizija „Asahi“ paskelbė, kad bent du jo ministrai neteks vietų parlamente.

Vidaus reikalų ministras Shinji Tarutoko ir švietimo ministrė Makiko Tanaka veikiausiai pralaimėjo kovą vienmandatėse apygardose, tačiau dar gali išsaugoti mandatus per proporcinį balsavimą.

Žiniasklaida pastebėjo, jog dabar kyla abejonių, ar Y.Noda galės toliau vadovauti smarkiai sumažėjusiai DPJ frakcijai, nors panašu, kad savo vietą parlamente jis išsaugojo.

Aukštas šios partijos pareigūnas Kohei Otsuka sakė NHK: „Apskritai, (Y.Noda) negali padaryti nieko kita, tik prisiimti atsakomybę (dėl pralaimėjimo). Tačiau jis svarstys, kaip prisiimti atsakomybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius