Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos ministras apsilankė prieštaringai vertinamoje šventovėje

Vienas Japonijos ministras penktadienį apsilankė Tokijuje esančioje prieštaringai vertinamoje šventovėje karo aukoms, o šis žingsnis tikriausiai supykdys Kiniją ir Pietų Korėją, kurios tą šventovę laiko ankstesnio Japonijos militarizmo simboliu.
Japonijos ministras Yoshitaka Shindo apsilankė prieštaringai vertinamoje šventovėje
Japonijos ministras Yoshitaka Shindo apsilankė prieštaringai vertinamoje šventovėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų ir ryšių ministras Yoshitaka Shindo teigė, kad Jasukunio šventovėje apsilankė kaip privatus asmuo ir nesureikšmino galimų neigiamų diplomatinių padarinių.

„Aš pasimeldžiau privačiai. Gedėjau žmonių, kurie prarado gyvybes karuose, ir meldžiau taikos, – jis sakė žurnalistams prie šventovės. – Visiškai nemanau, kad tai išsivystys į kokią nors diplomatinę problemą.“

Jasukunio šventykloje maldininkų srautas yra suintensyvėjęs per Japonijos rudens šventę, kuri tęsis iki sekmadienio.

Tuo tarpu premjeras Shinzo Abe pasiuntė tai šventovei simbolinę dovaną, akivaizdžiai rodydamas, kad asmeniškai jos neaplankys.

Jasukunio šventovėje pagerbiami apie 2,5 mln. karo aukų, įskaitant 14 iškilių Antrojo pasaulinio karo nusikaltėlių. Aukšto rango pareigūnų vizitai toje šventykloje nuolat gadina ginčų dėl istorijos interpretavimo temdomus santykius tarp Japonijos ir kaimynių Azijoje.

„Aš pasimeldžiau privačiai. Gedėjau žmonių, kurie prarado gyvybes karuose, ir meldžiau taikos, – jis sakė žurnalistams prie šventovės. – Visiškai nemanau, kad tai išsivystys į kokią nors diplomatinę problemą.“

Grupė Japonijos parlamento narių tradiciškai apsilanko toje šventovėje per pavasario ir rudens šventes, taip pat rugpjūčio 15-ąją, minint Japonijos kapituliacijos Antrajame pasauliniame metines.

Šventyklos atstovai sakė, kad penktadienį joje apsilankė apie 160 parlamento narių. Tuo tarpu šių metų balandį per pavasario šventę Jasukunio šventovę aplankė rekordiškai didelis įstatymų leidėjų skaičius – 166 deputatai.

Sh.Abe, anksčiau vadovavęs vyriausybei 2006-2007 metais, nesilankė Jasukunio šventovėje nuo pernai gruodžio, kai grįžo į premjero postą, Tačiau jis ten apsilankė anksčiau praeitais metais, kai priklausė opozicijai.

Japonijos konservatoriai teigia, kad neturėtų kilti jokių klausimų dėl to, kad jie pagerbia žmones, atidavusius gyvybę už savo šalį. Pasak jų, ši šventovė niekuo nesiskiria nuo Arlingtono nacionalinių kapinių Jungtinėse Valstijose, kur pagerbiamos karų aukos.

Tačiau nuosaikieji veikėjai ginčija šią poziciją. Panašu, kad juos palaiko ir JAV administracija, kuri šį mėnesį pradėjo raginti tokias atminimo ceremonijas verčiau rengti vienose mažai žinomose Tokijo kapinėse, akivaizdžiai stengiantis apeiti šią priešinančią problemą.

Per vėliausią vizitą Tokijuje JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry tapo iki šiol aukščiausio rango svečiu iš užsienio, aplankiusiu Čidorigafučio kapines, kai JAV pareigūnai buvo informuoti, jog jos yra Japonijos „artimiausias atitikmuo“ Arlingono kapinėms.

Kinija iškvietė Japonijos ambasadorių dėl ministro apsilankymo Jasukunio šventovėje

Kinija penktadienį iškvietė Japonijos ambasadorių ir pareiškė protestą dėl vieno japonų ministro ir dešimčių parlamentarų apsilankymų Tokijuje esančioje prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventovėje karo aukoms, pranešė kinų Užsienio reikalų ministerija.

„Kinijos užsienio reikalų viceministras Liu Zhenminas iškvietė Japonijos ambasadorių Kinijoje rimtam protestui ir griežtam pasmerkimui“, – žurnalistams sakė atstovė Hua Chunying.

Kinija ir Pietų Korėja Jasukunio šventovę laiko ankstesnio Japonijos militarizmo simboliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius