Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras: Avarijos Fukušimos elektrinėje padarinių likvidavimas yra beprecedentis iššūkis

Fukušimos atominėje elektrinėje cunamio sukeltos avarijos padarinių likvidavimas yra uždavinys, su kuriuo žmonija dar nebuvo susidūrusi, pareiškė Japonijos naujasis premjeras Shinzo Abe, šeštadienį atvykęs į nuniokotą elektrinę.
Shinzo Abe
Shinzo Abe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sutelktinis darbas uždarant elektrinės reaktorius yra precedento žmonijos istorijoje neturintis iššūkis, – sakė Sh.Abe. – Uždarymo sėkmė ves į Fukušimos ir Japonijos atstatymą“.

Sh.Abe pažeistoje Fukušimos 1-ojoje elektrinėje apsilankė praėjus kelioms dienoms nuo prisaikdinimo po jo Liberalų demokratų partijos (LDP) triumfo nacionaliniuose rinkimuose.

Premjero kelionė, per kurią jį lydėjo ir naujienų agentūros AFP žurnalistas, į nuniokotą elektrinę yra viena iš daugelio Sh.Abe administracijos pastangų spręsti problemą, kuri buvo viena labiausiai diskutuojamų Japonijoje temų per beveik dvejus pastaruosius metus.

Daugelis apžvalgininkų prognozuoja, kad, vadovaujant LDP, Japonija grįš prie ankstesnės branduolinės programos, nors visuomenė susirūpinusi, kad būtent ši partija buvo iš dalies atsakinga dėl Fukušimos katastrofos masto, kai valdydama šalį daugiau kaip penkis dešimtmečius nepakankamai prižiūrėjo atominę energetiką.

Sh.Abe vyriausybė ketvirtadienį pareiškė peržiūrėsianti ankstesnės administracijos pažadą per ateinančius tris dešimtmečius atsisakyti atominės energetikos, taip pat uždegsianti žalią šviesą sustabdytų jėgainių įjungimui, jeigu priežiūros institucijos jas pripažins saugiomis.

Visi 50 Japonijoje veikiančių reaktorių buvo uždaryti saugumo patikrinimui po pernai kovą ištikusios avarijos Fukušimoje, kai cunamiui užliejus ir sugadinus aušinimo sistemas išsilydė šios elektrinės reaktorių šerdys.

Nuo katastrofos pradžios Fukušimos reaktorių būklė kelis mėnesius buvo nevaldoma. Radioaktyviems teršalams pasklidus didelėje teritorijoje, teko evakuoti dešimtis tūkstančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius