-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijos premjeras: Donaldas Trumpas paragino megzti ryšius su Vladimiru Putinu

Japonijos premjeras Shinzo Abe pirmadienį pareiškė, kad jis sulaukė JAV prezidento Donaldo Trumpo pritarimo, ieškant glaudesnių santykių su Rusija, sprendžiant teritorijos netoli Hokaido salos pasidalijimo klausimus, rašo „The Japan Times“.
Shinzo Abe ir Donaldas Trumpas Vašingtone
Shinzo Abe ir Donaldas Trumpas Vašingtone / „Scanpix“/AP nuotr.

„Prezidentas Trumpas supranta Japonijos politiką megzti dialogą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad būtų išspręsti teritoriniai klausimai“, – kalbėjo Sh.Abe, sugrįžęs iš Jungtinių Valstijų, kur jis lankėsi ne tik Vašingtone, bet ir D.Trumpo viloje Floridoje.

Naujasis JAV prezidentas akivaizdžiai taiko švelnesnę politiką Maskvos atžvilgiu, nei jos laikėsi Baracko Obamos administracija, nerekomendavusi Tokijui leistis į kalbas su V.Putinu.

B.Obamos Baltieji rūmai netgi pareikalavo, kad Sh.Abe atsisakytų vizito į Rusiją, kuriai vis dar taikomos sankcijos dėl Krymo aneksijos, karo Rytų Ukrainoje, o drauge veiksmų Sirijoje, nusižengiančių tarptautiniams susitarimams.

Daugiau kaip per septynis dešimtmečius po pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare Japonija tapo ištikima Jungtinių Valstijų sąjungininke.

Abi šalis sieja itin svarbūs prekybos ryšiai: metinė dvišalė prekių ir paslaugų apyvarta vertinama maždaug 200 mlrd. JAV dolerių.

Japonijoje šiuo metu laikoma 47 tūkst. JAV karių. Jie prisideda prie priimančios šalies gynybos, o Vašingtonas gali naudotis neįkainojamomis priešakinėmis pozicijomis Rytų Azijoje savo interesams apsaugoti.

Vis dėlto D.Trumpo neįprasta rinkimų kampanija iš dalies buvo pagrįsta pažadu, kad bus iš naujo peržiūrėti Amerikos ryšiai tiek su draugais, tiek su priešais.

Buvusi televizijos realybės šou žvaigždė, kalbėdamasi su verslo lyderiais, peikė Japoniją, esą dirbtinai palaikančią žemą jenos kursą. D.Trumpas priskiria Japoniją prie grupės kitų šalių, esą „išnaudojančių“ ryšius su JAV.

O su Rusija naujasis Baltųjų rūmų vadovas ragina palaikyti geresnius santykius ir planuoja bendrą kovą prieš „Islamo valstybę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius