Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras paaukojo prieštaringai vertinamai Tokijo šventyklai

Japonijos premjeras Shinzo Abe antradienį paaukojo pinigų prieštaringai vertinamai Jasukunio karo šventyklai, minint pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare metines.
Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose
Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose / „Scanpix“/AP nuotr.

Šią šventovę Japonijos kaimynės laiko Tokijo militaristinės praeities simboliu. Jasukunio karo šventykla skirta pagerbti maždaug pustrečio milijono žmonių, daugiausia japonų, žuvusių per šalies karus nuo XIX amžiaus pabaigos.

Kaimyninėse šalyse, ypač Kinijoje ir Pietų Korėjoje, ši šventovė laikoma simbolizuojančia Japonijos nenorą reikšti atgailą dėl savo agresijos praėjusio amžiaus pirmoje pusėje.

Jasukunio šventykloje pagerbiami visi karuose žuvę japonai, tarp jų kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare nuteisti už sunkius nusikaltimus.

Prie minėto komplekso veikiančiame muziejuje Japonija taip pat vaizduojama kaip nuvilta Azijos išvaduotoja ir karo auka.

Nacionalistas Sh.Abe, norintis keisti Japonijos pacifistinę konstituciją, paskutinį kartą šventovėje lankėsi 2013 metų gruodį. Eidamas premjero pareigas čia jis lankėsi tik kartą ir tuomet sukėlė Kinijos ir Pietų Korėjos ir net sąjungininkės Amerikos pasipiktinimą.

Vienas Japonijos valdančiosios Liberalų demokratų partijos narys pabrėžė, kad šiemet Sh.Abe paaukojo šventyklai kaip partijos vadovas, o ne premjeras.

Panašią auką jis padarė ir pernai. Be to, premjero vardu auką nusiuntusi padėjėjas Masahiko Shibayama pabrėžė, kad pinigų premjeras paaukojo iš asmeninių lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius