Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras ragina Pietų Korėją sparčiau gerinti dvišalius santykius

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida antradienį susitikęs su Pietų Korėjos delegacija sakė, kad šalys, bandydamos pagerinti santykius po daugelį metų trukusios įtampos dėl karo laikų klausimų, „negali sau leisti švaistyti laiką“.
Fumio Kishida
Fumio Kishida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis susitikimas Tokijuje yra atsargus žingsnis siekiant pagerinti ryšius prieš numatomus JAV prezidento Joe Bideno vizitus į abi JAV sąjungininkes, paskatintas augančių grėsmių regioniniam saugumui, kurias kelia Šiaurės Korėja bei Kinija.

„Atsižvelgiant į dabartinę tarptautinę padėtį, kai yra iškilusi grėsmė taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai, dabar yra toks metas, kai strateginis bendradarbiavimas... yra reikalingas labiau nei bet kada anksčiau“, – sakė Pietų Korėjos delegacijos nariams F.Kishida, cituojamas Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime.

„Gerindami Japonijos ir Pietų Korėjos santykius, negalime sau leisti švaistyti laiką“, – pridūrė jis.

Japonijos žiniasklaida pranešė, kad septynių narių delegacija, kurią sudaro įstatymų leidėjai, akademikai ir buvę diplomatai, įteikė F. Kišidai Pietų Korėjos išrinktojo konservatyvių pažiūrų prezidento Yoon Suk-yeolo, kurio inauguracija įvyks gegužės 10 dieną, laišką.

Japonija ir Pietų Korėja yra demokratinės rinkos ekonomikos šalys ir svarbios JAV sąjungininkės, tačiau jų santykius vis dar temdo įtampa dėl ginčų, susijusių su Japonijos kolonijiniu valdymu Korėjos pusiasalyje 1910–1945 metais.

Santykiai itin atšalo Pietų Korėjos prezidento poste dirbant kadenciją baigiančiam Moon Jae-inui, sakė Stanfordo universiteto Rytų Azijos studijų lektorius Danielis Sneideris.

Moon Jae-inas „paliks savo postą nė karto nenuvykęs oficialaus vizito į Japoniją ir nė karto nepriėmęs Japonijos ministro pirmininko“, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tai krinta į akis ir liudija, kad Pietų Korėjos ir Japonijos santykiai iš tiesų patyrė vieną didžiausių nuosmukių“, pridūrė D.Sneideris.

Tačiau dvišalis bendradarbiavimas ir abiejų šalių bendradarbiavimas su Jungtinėmis Valstijomis vėl atsidūrė dėmesio centre, kai Yoon Suk-yeolas laimėjo praėjusį mėnesį vykusius Pietų Korėjos prezidento rinkimus, žadėdamas vykdyti griežtesnę politiką branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Pietų Korėjos delegacija, vadovaujama konservatyvių pažiūrų įstatymų leidėjo Chung Jin-suko pirmadienį taip pat susitiko su Japonijos užsienio reikalų ministru Yoshimasa Hayashi ir kitais aukščiausio rango pareigūnais.

Būsimoji Pietų Korėjos administracija „neabejotinai nori pagerinti santykius su Japonija“, ir tai atveria galimybių langą, sakė D.Sneideris.

Tačiau jie taip pat „žaidžia labai atsargiai – nesistengia iš anksto daug visko padėti ant stalo, ypač dėl opių klausimų, susijusių su istorija“, sakė jis.

„Japonijai tenka tokia pat, o gal net tam tikra prasme didesnė prievolė parodyti, kad ji taip pat rimtai nusiteikusi gerinti santykius“, – pridūrė D.Sneideris.

Pasak jo, F.Kishida turės įrodyti, kad „gali ir nori išsivaduoti iš konservatyvių nacionalistų įtakos“ savo valdančiojoje partijoje.

Kalbama, kad dabar F.Kishida gali dalyvauti naujojo Pietų Korėjos prezidento inauguracijoje, ką anksčiau paprastai darydavo Japonijos ministrai pirmininkai, sakė D.Sneideris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius