Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras Shinzo Abe pirmąkart per dešimtmetį dalyvaus derybose Kremliuje

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe pirmadienį Maskvoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Shinzo Abe
Shinzo Abe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per pirmą Rusijoje per pastarąjį dešimtmetį Tokijo vyriausybės vadovo vizitą, kaip manoma, bus siekiama atgaivinti dvišalius ryšius, pašlijusius dėl užsitęsusio teritorinio ginčo.

Abu lyderiai susitiks derybose prie keturių akių Kremliuje, po kurių įvyks Rusijos ir Japonijos verslo delegacijų susitikimai.

V.Putinas ir Sh.Abe taip pat surengs bendrą spaudos konferenciją.

Per pirmą Rusijoje per pastarąjį dešimtmetį Tokijo vyriausybės vadovo vizitą, kaip manoma, bus siekiama atgaivinti dvišalius ryšius, pašlijusius dėl užsitęsusio teritorinio ginčo.

Vienas Japonijos vyriausybės šaltinis sekmadienį sakė naujienų agentūrai „Kyodo News“, kad Sh.Abe ir V.Putinas po savo susitikimo paskelbs bendrą pranešimą, kuriame bus patvirtinta, kad jie atnaujins derybas dėl ginčijamų teritorijų.

„Norėčiau užmegzti pasitikėjimu grindžiamą asmeninį ryšį su prezidentu Putinu“, – Sh.Abe sakė žurnalistams Tokijuje prieš išvykdamas į trijų dienų kelionę.

Abi šalys nėra pasirašiusios oficialios taikos sutarties po Antrojo pasaulinio karo, o jų ryšiai buvo ypač įtempti dėl Tokijo pretenzijų į keturias Kurilų salas, kurias kontroliuoja Maskva.

„Sieksiu stiprinti Japonijos ir Rusijos ryšius, todėl šis vizitas žymės naują pradžią įstrigusiose derybose dėl taikos sutarties“, – nurodė Sh.Abe.

Kaimyninės šalys seniai reiškė pageidavimus plėtoti verslo ryšius, tačiau pažanga šioje srityje buvo ribota dėl teritorinio ginčo.

Pranešime, kurį V.Putino spaudos tarnyba paskelbė prieš Japonijos lyderio vizitą, sakoma, jog Rusija yra įsitikinusi, kad „dialogas siekiant abiem pusėms priimtino sprendinio turi vykti ramioje, pagarbioje atmosferoje“.

Sh.Abe atėjus į valdžią pernai gruodį, jis susitarė su V.Putinu atnaujinti derybas dėl taikos sutarties, kai bus rastas sprendinys teritoriniam ginčui.

Keturios salos, į kurias pretenzijas reiškia Tokijas, Japonijoje yra vadinamos Šiaurinėmis Teritorijomis. Tos salos buvo kontroliuojamos Maskvos nuo 1945 metų, kai baigiantis Antrajam Pasauliniam karui jas užėmė Sovietų Sąjungos pajėgos.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas dukart lankėsi Kunašyro saloje, kuri Japonijoje vadinama Kunaširiu, sukeldamas Tokijo įtūžį.

Toje saloje, kurią nuo šiaurės rytinės Japonijos Hokaido salos skiria tik siauras sąsiauris, D.Medvedevas pirmąkart lankėsi 2010-ųjų lapkritį, kai dar užėmė Rusijos prezidento postą. Tą vizitą Tokijas pasmerkė kaip „neatleistiną akibrokštą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius