-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijos premjeras sutarė su Xi Jinpingu stiprinti komunikaciją saugumo klausimais

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ketvirtadienį pareiškė, kad jis ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumo viršūnių susitikimo kuluaruose susitarė stiprinti komunikaciją saugumo klausimais.
Japonijos ministras pirmininkas F.Kishida ketvirtadienį pirmą kartą asmeniškai susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu
Japonijos ministras pirmininkas F.Kishida ketvirtadienį pirmą kartą asmeniškai susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu / „AP“/„Scanpix“

„Sutarėme sustiprinti komunikaciją saugumo srityje“, – žurnalistams teigė F.Kishida, bet daugiau detalių nepateikė.

Tai buvo pirmosios jųdviejų derybos akis į akį.

Kinija ir Japonija yra svarbios prekybos partnerės, tačiau pastaraisiais metais jų santykiai pablogėjo, Pekinui stiprinant savo kariuomenę, demonstruojant galią regione ir griežčiau vertinant teritorines pretenzijas.

Japonijos lyderis ketvirtadienį Xi Jinpingui Bankoke taip pat išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl regioninio saugumo problemų.

„Taip pat išreiškiau rimtą susirūpinimą dėl padėties Rytų Kinijos jūroje, įskaitant Senkaku salas“, – sakė F.Kishida, turėdamas galvoje Tokijo kontroliuojamas saleles, kurias Pekinas vadina Diaoju salomis.

Japonų premjeras taip pat reiškė susirūpinimą dėl „Kinijos karinės veiklos, įskaitant balistinių raketų paleidimą iš Kinijos“.

Rugpjūtį per dideles karines pratybas aplink Taivaną paleistos Kinijos raketos, manoma, nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

„Pabrėžiau taikos ir stabilumo svarbą Taivano sąsiauryje“, – pridūrė F.Kishida.

2021 metų spalį, kai buvo išrinktas ministru pirmininku, F.Kishida kalbėjosi su Xi Jinpingu telefonu, tačiau ketvirtadienio derybos buvo pirmasis jų asmeninis susitikimas.

Pastarąjį kartą Xi Jinpingas su Japonijos ministru pirmininku akis į akį kalbėjosi 2019 metų gruodį, kai Pekine susitiko su Shinzo Abe.

F.Kishida sakė, kad „pakartojo Xi [Jinpingui] Japonijos poziciją dėl žmogaus teisių ir Japonijos piliečių sulaikymo Kinijoje“.

„Kas dėl Šiaurės Korėjos, išreiškiau mūsų lūkesčius, kad Kinija atliks tam tikrą vaidmenį, taip pat ir JT Saugumo Taryboje“, – sakė jis praėjus kelioms valandoms po to, kai Pchenjanas paleido dar vieną raketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius