Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras svarsto galimybę V.Zelenskio kvietimu apsilankyti Ukrainoje

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida, kurio šalyje šiemet turėtų įvykti Didžiojo septyneto (G-7) susitikimas, trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kvietimu svarsto apsilankyti Ukrainoje.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida / „Reuters“/„Scanpix“

„Šiuo metu nieko nesuspręsta dėl mano vizito į Ukrainą“, – teigė jis parlamentui.

„Apsvarstysiu tai atsižvelgdamas į įvairias aplinkybes ir sąlygas“, – pridūrė F.Kishida, tačiau detalesnės informacijos nepateikė.

Tokijas kartu su G-7 sąjungininkais ėmėsi veiksmų, kad Rusijai būtų taikomos sankcijos dėl invazijos į Ukrainą ir būtų padidinta parama Kyjivui, o taip pat žengė itin retą žingsnį – pasiūlė prieglobstį nuo karo bėgantiems asmenims.

F.Kishida kelis kartus kalbėjosi su V.Zelenskiu nuotoliu, tačiau asmeniškai jie dar nebuvo susitikę.

V.Zelenskis Japonijos premjerą sausio 6 dieną skambučio metu pakvietė apsilankyti Ukrainoje.

Tai būtų pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Japonijos ministras pirmininkas lankytųsi šalyje, kurioje vyksta aktyvus konfliktas.

Kitų G-7 šalių – JAV, Kanados, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės – lyderiai buvo susitikę su Ukrainos prezidentu šalies sostinėje Kyjive arba kitur, išskyrus Italijos ministrę pirmininkę Giorgia Meloni. Tačiau jos pirmtakas savo valdymo metu buvo susitikęs su V.Zelenskiu.

G.Meloni teigė, kad artimiausiu metu ketina apsilankyti Ukrainoje.

Gegužę Hirošimoje vyks G-7 aukščiausiojo lygio susitikimas, ir manoma, kad pagrindinis darbotvarkės klausimas bus karas Ukrainoje.

Šį mėnesį F.Kishida lankėsi keliose G-7 šalyse, bet vizitas į Ukrainą sukels saugumo iššūkių, dėl kurių, kaip pranešama, kai kurie Japonijos pareigūnai yra sunerimę.

Naujienų agentūra „Jiji“ teigia, kad Japonijos ministro pirmininko kelionės turi būti patvirtintos parlamente, o pareigūnai nerimauja, kad gali būti sunku išlaikyti kelionės laiką paslaptyje.

„Jiji“ pranešė, kad Japonijos premjero asmens sargybinių galimybės nešiotis ginklus yra ribotos, be to, nėra teisinio pagrindo, pagal kurį šalies kariuomenė galėtų saugoti ministrą pirmininką užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius