-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras vyksta į Vidurinius Rytus mažinti įtampos

Japonijos premjeras Shinzo Abe šeštadienį nuvyks į Artimuosius Rytus vildamasis sumažinti regione smarkiai išaugusią įtampą po JAV įvykdyto įtakingo iraniečių generolo nužudymo.
Shinzo Abe
Shinzo Abe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl vizito kilo abejonių, kai Teheranas į Irano elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vado Qasemo Soleimani nužudymą reagavo raketiniais smūgiais bazėms Irake, kuriose yra dislokuota amerikiečių karių. Šie įvykiai sukėlė nuogąstavimų, kad gali kilti JAV ir Irano karas.

Tačiau Japonijos vyriausybės atstovas Yoshihide Suga penktadienį sakė, kad kelionė sausio 11–15 dienomis į Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Omaną įvyks.

Sh.Abe taip pat sieks paaiškinti Tokijo sprendimą dislokuoti regione karo laivą ir du patrulinius lėktuvus siekiant „užtikrinti su Japonija susijusių laivų saugumą“.

Nuogąstavimams dėl visapusiško karo atslūgus, Japonijos premjeras, nepaisydamas keleivinio lėktuvo katastrofos, kurią galėjo sukelti iraniečių raketa, nusprendė vykti į šią kelionę.

„Kad būtų išvengta tolesnio įtemptos situacijos Artimuosiuose Rytuose eskalavimo, Sh.Abe apsikeis nuomonėmis su trimis šalimis, – sakė Y.Suga. – Kiekvienoje šių šalių planuojame prašyti bendradarbiavimo užtikrinant stabilų energijos tiekimą ir laivų saugumą.“

Praėjusį mėnesį Japonija paskelbė nusiųsianti į Vidurinius Rytus eskadrinį minininką vykdyti žvalgybinės veiklos ir du patrulinius lėktuvus P-3C, bet neprisidėsianti prie JAV vadovaujamos koalicijos šiame regione.

Japonija laviravo tarp savo svarbaus aljanso su Vašingtonu ir senų savo santykių bei interesų Irane.

Tokijas anksčiau pirkdavo daug Irano naftos, bet nutraukė pirkimą laikydamasis JAV sankcijų, įvestų Vašingtonui 2018 metų gegužę vienašališkai pasitraukus iš tarptautinės sutarties su Teheranu dėl jo branduolinės programos.

Pastaraisiais mėnesiais Sh.Abe bandė imtis tarpininko tarp Vašingtono ir Irano vaidmens. Jis lankėsi Teherane, o gruodį Tokijuje priėmė iraniečių prezidentą Hassaną Rouhani.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius