-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos vyriausybė patvirtino rekordinį šalies gynybos biudžetą

Japonijos premjero Shinzo Abe kabinetas ketvirtadienį priėmė didžiausią visų laikų šalies gynybos metinį biudžetą, Tokijui stiprinant savo kariuomenę tuo metu, kai regione aštrėja teritoriniai ginčai ir didėja susirūpinimas dėl plečiamos Kinijos jūrinės galios.
Japonijos premjeras Shinzo Abe
Japonijos premjeras Shinzo Abe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės patvirtintas planas numato skirti gynybai 5,05 trln. jenų (41,8 mlrd. JAV dolerių arba 38,3 mlrd. eurų) per ateinančius fiskalinius metus, prasidėsiančius balandį. Daugiausiai dėmesio bus skirta gynybos stiprinimui virtinėje pietinių salų, įskaitant Okinavą, esančių tarp Japonijos trijų pagrindinių salų ir Taivano.

Šios išlaidos sudarys dalį rekordinio 96,7 trln. jenų (733 mlrd. eurų) biudžeto, kuris dabar bus perduotas svarstyti parlamentui ir patvirtintas ateinančių metų pradžioje.

Išlaidos gynybai buvo padidintos 1,5 proc., lyginant su šiais fiskaliniais metais, kurie nustatė ankstesnį rekordą. Japonija savo gynybos biudžetą didina jau ketvirtus metus iš eilės.

Ši tendencija atspindi „vanago“ Sh.Abe pastangas užtikrinti aktyvesnį kariuomenės vaidmenį ir skatinti karinį bendradarbiavimą su Vašingtonas, kuris yra Tokijo pagrindinis sąjungininkas.

„Tikimės, kad naujausios asignacijos dar labiau padidins bendradarbiavimą tarp Japonijos ir Jungtinių Valstijų“, – sakė vienas Gynybos ministerijos pareigūnas žurnalistams.

Japonija taip pat būgštauja dėl galinčios padidėti įtampos su Kinija, kuri pastaruoju metu taip pat stabiliai didino išlaidas gynybai, keldama susirūpinimą Tokijui ir Vašingtonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius