Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonų nuotaiką skaidrino fejerverkai

Dešimtyse Japonijos vietų pirmadienį vienu metu sproginėjo fejerverkai, kuriais siekta pradžiuginti visuomenę, paraginti dievus užbaigti koronaviruso pandemiją ir sudaryti sąlygas pasipraktikuoti sunkumus išgyvenantiems pirotechnikos meistrams.
Japonų nuotaiką skaidrino fejerverkai
Japonų nuotaiką skaidrino fejerverkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau kaip 160 gamintojų lygiai 20 val. vietos (14 val. Lietuvos laiku) iš slaptų vietų visoje šalyje pradėjo penkias minutes trukusius fejerverkus.

Šiais socialinio atstumo laikais sinchronizuoti pasirodymai buvo suplanuoti pakankamai ilgi, kad žmonės spėtų išeiti į balkonus ar lauką jų pasižiūrėti, bet ne tokie ilgi, kad žmonės spėtų pasiekti fejerverkų šaudymo vietas.

Dėl koronaviruso atšaukus tradicinius vasaros festivalius, fejerverkų meistrai sako norėję tamsiais laikais nušviesti dangų.

„Istoriškai fejerverkai Japonijoje rengiami meldžiant nelaimių pabaigos ir siekiant nuraminti mirusiųjų dvasias“, – naujienų agentūrai AFP sakė 38 metų meistras iš Tokijo Kouhei Ogatsu.

„Su kolegomis aptarinėjome, ką galime padaryti šioje visuomenėje, kurią labai smarkiai paveikė koronavirusas“, – sakė jis ir nurodė, jog buvo nuspręsta surengti pasirodymus visoje šalyje ir taip pradžiuginti visuomenę.

Pandemija ypač paveikė pirotechnikos gamintojus, kurie ištisus metus gamina ir išbando savo priemones, o dabar nebegali jų parduoti, nes vasaros festivaliai buvo atšaukti, sakė K.Ogatsu, kurio šeima vienai sostinės fejerverkų kompanijai vadovauja nuo 1864 metų.

Meistrams reikia toliau gaminti fejerverkus, kad jie neprarastų savo įgūdžių. Tačiau pagal įstatymą jie gali laikyti tik tam tikrą parako kiekį, todėl ieško būdų, kaip išnaudoti savo atsargas, bet neskatinti žmonių rinktis būriais.

„Labai, labai toli“

Dar prieš tai, kai koronavirusas pasmerkė daugelį vasaros festivalių, keli fejerverkų šou buvo perkelti ar atšaukti dėl 2020 metų Tokijo olimpiados.

Žaidynes atidėjus iki kitų metų vasaros, fejerverkų programos gali būti nukeltos dar metams, kad išteklius, įskaitant apsaugą, būtų galima skirti olimpiadai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonų nuotaiką skaidrino fejerverkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonų nuotaiką skaidrino fejerverkai

„Fejerverkų gamintojams išėjimas iš pandemijos yra labai, labai toli“, – sakė K.Ogatsu.

Kelios valandos prieš šou K.Ogatsu darbuotojai lynojant rūpestingai sudėliojo pirotechnikos priemones į metalinius leidimo įrenginius šintoistų šventykloje „Ookunitama Jinja“ Tokijo priemiestyje Fučiū.

Šventykla surengė rafinuotą maldos ceremoniją komandai palaiminti. Jos metu taip pat buvo perduotas pageidavimas dievams nutraukti pandemiją.

Komanda raštelius su maldomis už pandemijos pabaigą įdėjo ir į pirotechnikos priemones.

Šioje šventykloje K.Ogatsu paleido 15 papliūpų į dangų, kur fejerverkų ugnys lakstė 70 m į šonus ir krito spalvotomis kaskadomis.

Jo kompanija iš viso paleido 100 pirotechnikos priemonių iš keturių vietų Japonijos rytuose. K.Ogatsu į pasirodymą įtraukė ir mėlynų ugnių, kuriomis siekė pademonstruoti savo dėkingumą medicinos darbuotojams.

„Žinoma, nemanau, kad koronavirusas išnyks podraug su mūsų fejerverkais. Bet mes norėjome tai padaryti ir viliamės, kad iš to išeis kas nors gera“, – po renginio sakė jis.

„Pats fejerverkų tikslas yra išvesti minias, būti matomiems. Tačiau dabar minių turime išvengti“, – pridūrė K.Ogatsu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius