Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslawas Kaczynskis: lenkų konservatorių vėliavnešys

Lenkijos konservatyvios opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis stojo į kovą dėl galimybės pratęsti savo brolio dvynio Lecho Kaczynskio, kurio gyvybės siūlą nutraukė Vakarų Rusijoje įvykusi lėktuvo katastrofa, misiją.
Prezidento rinkimai Lenkijoje
Prezidento rinkimai Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs premjeras birželio 20 dieną vykusiame pirmajame pirmalaikių prezidento rinkimų ture nedaug atsiliko nuo liberalių pažiūrų Bronislawo Komorowskio, kuris po tragiškos L.Kaczynskio žūties laikinai perėmė valstybės vadovo įgaliojimus, ir sekmadienį abu varžovai susirungs antrajame rate.

Jaroslawą smarkiai sukrėtė balandžio 10–ąją netoli Smolensko įvykusi katastrofa, nusinešusi jo brolio Lecho ir dar 95 žmonių, tarp jų pirmosios ponios Marios Kaczynskos ir dešimčių artimiausių jo politinių sąjungininkų, gyvybes.

L.Kaczynskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2005–aisiais, veikiausiai būtų siekęs antros kadencijos rudenį turėjusiuose įvykti valstybės vadovo rinkimuose.

Po katastrofos Rusijoje dvynių įkurta partija „Įstatymas ir teisingumas“ kandidatu pirmalaikiuose rinkimuose iškėlė savo lyderį Jaroslawą, Lenkijos dešiniųjų stovyklos politinį vėliavnešį.

Visos rinkimų kampanijos metu J.Kaczynskis įnirtingai stengėsi atsikratyti nesantaiką kurstančio ir kompromisų nepripažįstančio politiko reputacijos.

Pasak ekspertų, vieno dvynio mirtis kitam visuomet yra didelė trauma, bet Kaczynskių atveju emocinį sukrėtimą dar padidino tai, kad Jaroslawą, kuris nebuvo sukūręs šeimos, su broliu siejo glaudūs asmeniniai ir politiniai ryšiai.

Birželio 18 dieną broliai būtų drauge šventę savo 61–ąjį gimtadienį. Tą dieną Jaroslawas ant Lecho kapo padėjo vainiką.

Emocinę naštą J.Kaczynskiui didina ir tai, kad brolių motina 84 metų Jadwiga, su kuria jis gyvena, labai sunkiai serga.

Tačiau tam tikra prasme būtent motina išgelbėjo gyvybę Jaroslawui. Kelias savaites prieš katastrofą abu dvyniai pakaitomis budėjo prie motinos lovos ligoninėje, o Jaroslawas nusprendė likti su ja Varšuvoje, užuot išskridęs kartu su broliu į Smolenską.

Lechas ir Jaroslawas, kurių amžiaus skirtumas – vos 45 minutės, būdami 12 metų sukūrė pagrindinius vaidmenis juostoje „Apie du tokius, kurie pavogė mėnulį“ (O dwoch takich, co ukradli ksiezyc) apie dviejų nenaudėlių brolių nuotykius.

Jiedu kartu studijavo teisę Varšuvos universitete, o vėliau abu dalyvavo demokratiniame „Solidarumo“ judėjime ir buvo artimi charizmatiško jo lyderio Lecho Walesos bendražygiai, padėję 1989 metais be kraujo praliejimo nuversti komunistinį režimą.

Tačiau L.Walesai tapus pirmuoju po karo demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu jie susipyko.

2001 metais broliai siekdami suvienyti susiskaldžiusį dešinįjį politinį sparną įkūrė katalikišką konservatyvią partiją „Įstatymas ir teisingumas“.

Lechas tapo sostinės Varšuvos meru, o 2005–aisiais prezidento rinkimuose po atkaklios kovos, kurios metu kandidatai nevengė drabstyti vienas kito purvais, jis įveikė liberalų kandidatą Donaldą Tuską.

„Užduotis įvykdyta, tamsta!“ – Lechas Kaczynskis juokais raportavo broliui, laimėjęs rinkimus.

J.Kaczynskis, 2006 metų liepą tapęs premjeru, kurį laiką vadovavo Lenkijai tandeme su broliu prezidentu. Tuo periodu broliai Kaczynskiai nuolat konfliktavo su kitais Europos Sąjungos (ES) lyderiais ir politikais pačioje Lenkijoje.

Dvynių konservatyvi nacionalistinė vizija padėjo jiems pelnyti nemenkos katalikiškos Lenkijos visuomenės dalies paramą, tačiau būtent dėl jos nuo jų nusigręžė daug didžiųjų miestų gyventojų ir jaunesni rinkėjai.

2007–aisiais J.Kaczynskio vadovaujama susiskaldžiusi koalicija, kurioje „Įstatymas ir teisingumas“ dirbo kartu su kraštutinių dešiniųjų partija ir populistų judėjimu, žlugo ir po tų metų lapkritį vykusių pirmalaikių rinkimų jis neteko vyriausybės vadovo posto.

Nedidelio ūkio, kresnus Kaczynskius iš išvaizdos atpažinti būdavo nelengva netgi jų artimiausiems bendražygiams. Tačiau visi, taip pat ir brolių motina, sutaria, kad toje poroje politinis lyderis buvo Jaroslawas.

„Jaroslawas visuomet bus tas, kuris pasiūlys geriausias strategijas“, – agentūrai AFP yra sakiusi J.Kaczynska.

Lechas Walesa, kuris garsėja kaip žmogus, nevengiantis aštriai kritikuoti, AFP sakė: „Jaroslawas toje poroje buvo smegenys, o Lechas darė viską, ką nuspręsdavo jo brolis“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius