Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jaroslawas Kaczynskis sunkiai susirgo – kas laukia Lenkijos valdančiųjų?

De facto Lenkijai vadovaujantis valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ partijos (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis viešai nesirodo jau nuo balandžio. Dabar pareigūnai patvirtino, kad jis atsidūręs ligoninėje dėl „gyvybei pavojingos situacijos“. Varšuvoje įsibėgėja svarstymai dėl galimų pokyčių konservatyvios partijos vadovybėje, rašo „Politico“.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Scanpix“/AP nuotr.

Viešai J.Kaczynskis nesirodo jau nuo balandžio. Ilgą laiką buvo teigiama, kad PiS vadovą kamuoja osteoartritas dešiniajame jo kelyje. Bet padėtis, regis, kur kas rimtesnė.

„Jaroslawo Kaczynskio sveikatos būklė buvo tokia, kad nepaguldžius jo į ligoninę būtų kilusi grėsmė jo gyvybei“, – Lenkijos radijui pareiškė šalies sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis.

Kad J.Kaczynskis – ligoninėje, patvirtino ir PiS atstovė spaudai Beata Mazurek. Tiesa, daugiau informacijos ji nepateikė.

Neigia gandus apie pokyčius

J.Kaczynskis, kuriam pirmadienį sukanka 69 metai, birželio 8-ąją jau buvo paleistas iš karinės ligoninės, kur buvo slaugomas ilgiau nei mėnesį. Bet greitai sugrįžo į šią gydymo įstaigą.

Šeštadienį jis nepasirodė ceremonijoje Ščečino mieste, kur buvo atidengtas paminklas jo broliui dvyniui Lechui Kaczynskiui – buvusiam Lenkijos prezidentui, kuris 2010 metais žuvo per aviakatastrofą prie Smolensko.

Renginyje dalyvavo kiti PiS vadovai ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Informacija apie J.Kaczynskio sveikatą griežtai saugoma, bet faktas, kad jis viešai jau kuris laikas nesirodo, jau skatina gandus apie galimą PiS lyderio, kuris partijoje dominuoja jau daugiau nei dešimtmetį, įpėdinį.

Galimi pokyčiai įdomūs ir Lenkijos politinei opozicijai, kuri pagal reitingus kiek sumažino atotrūkį nuo valdančiųjų, ir Briuseliui, su kuriuo riejasi Varšuva.

Tiesa, vidaus reikalų ministras Joachimas Brudzinskis visiškai atmeta tokius svarstymus ir tikina, kad J.Kaczynskis PiS ir iš esmės Lenkiją valdys dar ilgai.

„Visi tie, kurie svajoja atsidurti J.Kaczynskio vietoje, turėtų apsišarvuoti geležine kantrybe, – teigė J.Brudzinskis, kuris yra artimas PiS lyderio sąjungininkas. – Pirmininkas visiškai kontroliuoja tai, kas vyksta partijoje, ir neplanuoja išeiti į politinę pensiją.“

Ką rinktųsi įpėdiniu?

Vis dėlto toks J.Brudzinskio komentaras tik dar labiau įaitrino Varšuvoje sklandančias kalbas dėl J.Kaczynskio ir visos PiS ateities.

Mat vidaus reikalų ministras yra vadinamosios ištikimų J.Kaczynskio rėmėjų kabalos narys. Lenkijoje kalbama, kad ir pats J.Brudzinskis gali pretenduoti į PiS lyderio pareigas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joachimas Brudzinskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joachimas Brudzinskis

Iki sausio, kai pertvarkant vyriausybę jis buvo paskirtas ministru, J.Brudzinskis ėjo labai svarbias PiS vykdomojo sekretoriaus pareigas – jis puikiai susipažinęs su partijos struktūromis ir net jas kontroliuoja.

Yra ir daugiau panašių kandidatų pakeisti J.Kaczynskį. Dienraštyje „Rzeczpospolita“ skelbiamos apklausos duomenimis, 14,4 proc. lenkų naujuoju PiS lyderiu matytų M.Morawieckį, daugiau nei 9 proc. – J.Brudzinskį, o 8,6 proc. – buvusią vyriausybės vadovę Beatą Szydlo.

Trečiadienį 50-ąjį gimtadienį švęsiantis dabartinis premjeras M.Morawieckis pernai netikėtai iškilo kaip J.Kazynskio globotinis.

Buvęs bankininkas gruodį pradėjo eiti ministro pirmininko pareigas vietoj uždarosios ministrės pirmininkės B.Szydlo ir ėmė vykdyti jam skirtą užduotį – Briuselyje, Davose ir Vašingtone gerinti Lenkijos įvaizdį. Jis gerokai pašlijo, kai Varšuva pradėjo prieštaringas teisinės sistemos reformas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis

PiS rėmėjams M.Morawieckis galbūt būtų patrauklus ir dėl kraštutinių dešiniųjų pažiūrų. Vasarį Miunchene jis prabilo apie „žydus Holokausto vykdytojus“, o dar anksčiau, pačiame pirmajame savo interviu, pareiškė, jog turi „svajonę vėl apkrikštyti Europą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius