-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau antradienį ugnikalnio pelenus vėjas gali pradėti nešti Islandijos sostinės link (video)

Islandijos mokslininkai, stebintys ugnikalnį, kurio pelenų debesis sukėlė milžiniškų problemų Europai, praneša, kad jo aktyvumas per pastarąją parą kito nedaug. Tačiau pirmadienio rytą pradėta baimintis, kad pasikeitus vėjo krypčiai iš ugnikalnio išspjautų suodžių ir pelenų mišinys gali pradėti kristi sostinės Reikjaviko apylinkėse.
Ugnikalnio pelenų kelionė
Ugnikalnio pašonėje ganosi arkliai. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Islandijos naujienų portalas icelandreview.com, šiuo metu vėjas pučia iš šiaurės, tad nuo pietinėje šalies dalyje esančio ugnikalnio į dangų kylantys pelenai per vandenyną nešami tiesiai į Europą.

Antradienį vėjo kryptis turėtų keistis, todėl pelenų debesis turėtų suktis Islandijos sostinės Reikjaviko link. Neatmetama, kad tai gali sukelti problemų Reikjaviko oro uostui, kuris iki šiol dirbo įprastu režimu, jei neskaičiuotume atšauktų reisų į Europą. Iki šiol lėktuvai iš Islandijos skraidė ir į Jungtines Amerikos Valstijas.

Islandijos žiniasklaida taip pat praneša, kad keliai aplink visai Europai keliantį ugnikalnį yra uždaryti, ūkininkams rekomenduojama gyvulius suvaryti po stogų. Tačiau portalo mbl.is žurnalistai įsitikino, kad rekomendacijų laikosi ne visi ūkininkai. Reporteriai užfiksavo ugnikalnio papėdėje ramiai besiganančius arklius ir įsitikino, kad gyvūnams aktyvaus vulkano kaimynystė nekenkia.

Kas kitą yra paukščiai. Įskridę į ugnikalnio skleidžiamus dūmus, paukščiai žūsta tūkstančiais.

Islandijos civilinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pirmadienį išplatino pranešimą šalyje viešintiems turistams. Angliškai ir kažkodėl lenkiškai išplatintame pranešime teigiama, kad teritorija aplink veikiantį ugnikalnį yra uždaryta turistams. Dėl nuolat besikeičiančios vėjo krypties aplink ugnikalnį ir iš dangaus krintančių pelenų dalelių būti greta ugnikalnio yra pavojinga. Todėl bet kokios kelionės automobiliais ar pėsčiomis prie dūmus į dangų spjaudančio kalno yra uždraustos.

Pirmadienio ryto duomenimis, ugnikalnio aktyvumas pirmadienio rytą nežymiai padidėjo, todėl ir pelenai aplink jį gali imti kristi intensyviau. Reaguodama į situaciją policija blokuoja kelius, vedančius ugnikalnio link.

VIDEO: Kelionė per pelenais padengtą Islandiją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius