-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /14:27

Jau ir britai? Londonas gali rekomenduoti neskiepyti jaunų žmonių „AstraZeneca“ vakcina

Jungtinės Karalystės vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (MHRA) šią savaitę gali paskelbti, kad nerekomenduos jaunų žmonių, ypač – dar nesulaukusių 30 metų, skiepyti „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, skelbia „Channel 4“.
„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso
„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios televizijos šaltinių duomenimis, toks sprendimas gali būti priimtas dėl MHRA šeštadienio pranešimų, kad šalyje kraujo krešuliai po paskiepijimo „AstraZeneca“ vakcina susidarė 30 žmonių, o septyni iš jų mirė.

Iš viso Jungtinėje Karalystėje bent viena bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos doze jau paskiepyta daugiau kaip 18 mln. žmonių.

Ir nors MHRA praėjusią savaitę pabrėžė, kad rizika, jog susidarys kraujo krešulių, yra labai maža, dabar, anot „Channel 4“, agentūra yra raginama paskelbti rekomendaciją neskiepyti jaunesnių žmonių šia vakcina.

Jei toks sprendimas bus priimtas, vakcinacijos procesas Jungtinėje Karalystėje gerokai sulėtėtų. „AstraZeneca“ vakcina skiepijama daugiau nei penktadalis šalies gyventojų.

„Channel 4“ teigimu, iš esmės svarstoma galimybė, kad jaunesniems žmonėms, kuriems COVID-19 didesnių problemų nesukelia, kraujo krešulių susidarymo po skiepo tikimybė statistiškai pavojingesnė nei pats koronavirusas.

MHRA vadovė, daktarė June Raine teigė, kad vakcinos nauda gerokai nusveria bet kokią riziką, ir ragina žmones skiepytis visomis patvirtintomis vakcinomis. Bet, tarkime, Vokietija ir Prancūzija jau rekomenduoja nevakcinuoti jaunesnių gyventojų „AstraZeneca“ preparatu.

O ir Europos vaistų agentūros (EVA) vakcinų programos vadovas Marco Cavaleri antradienį paskelbtame interviu pripažino, kad yra ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų.

Klausimas, kodėl reti, bet sunkūs kraujo krešulių susidarymo atvejai tarp paskiepytųjų „AstraZeneca“ vakcina yra dažnesni negu tarp nepaskiepytų žmonių, smarkiai mažino pasitikėjimą šiuo preparatu.

Kelios šalys, įskaitant Italiją, buvo sustabdžiusios skiepijimą šia vakcina, bet EVA tvirtino, kad preparato nauda vis tiek nusveria žinomą riziką, todėl jis turėtų būti toliau vartojamas.

„Mėginame susidaryti tikslų vaizdą, kas dedasi, išsamiai apibrėžti šį sindromą dėl vakcinos poveikio, – sakė M.Cavaleri. – Tarp paskiepytųjų jaunų žmonių smegenų trombozės atvejų yra daugiau negu galėjome tikėtis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius