Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauniausia pasaulio premjerė Sanna Marin: kas ji ir kuo sužavėjo rinkėjus?

Ji augo vargingai besiverčiančioje šeimoje, iš kurios pirmoji įstojo į universitetą. Auginama dviejų moterų, ji dažnai „jautėsi nematoma“. Šiandien 34-erių Sanna Marin – jauniausia pasaulio premjerė, žadanti lygybę ir žmogaus teisių apsaugą.
Sanna Marin
Sanna Marin / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Sanna Marin Suomija

„The New York Times“ rašo, kad nors pasaulis tik dabar susipažįsta su naująja Suomijos premjere S.Marin, ji kylančia Socialdemokratų partijos žvaigžde tapo dar 2015 metais, kai buvo išrinkta į parlamentą.

Daugeliui ji – natūralus pasirinkimas į premjerės postą.

„Ji neatsirado iš niekur. Ir ji yra gana mėgstama“, – portalui sakė lyčių studijų profesorė Tamperės universitete Johanna Kantola.

S.Marin išpopuliarėjo vadovaudama Tamperės miesto tarybai 2013–2017 metais: tada suomių dėmesį atkreipė „Youtube“ vaizdo įrašai, kuriuose ji užfiksuota vadovaujanti susirinkimams, kuriuose netrūkdavo ginčų.

J.Kantola: „Buvo žavimasi stiliumi, kuriuo ji valdė situaciją. Ji labai susikoncentravusi į politiką ir problemas, ji nori kalbėti apie politiką, o ne atkreipti į save dėmesį.“

„Buvo žavimasi stiliumi, kuriuo ji valdė situaciją. Ji labai susikoncentravusi į politiką ir problemas, ji nori kalbėti apie politiką, o ne atkreipti į save dėmesį“, – sakė J.Kantola.

Pirmą kartą išrinkta į parlamentą 2015 metais, ji buvo perrinkta 2019-ųjų gegužę, ėmė eiti transporto ir komunikacijų ministrės pareigas. Pasak J.Kantolos, S.Marin buvo aiški kandidatė į premjerės postą.

S.Marin laikoma kairiųjų pažiūrų net ir savo partijos viduje. Jos darbotvarkėje – klimato kaita, lygybė ir socialinė gerovė. Ji tai antradienį pakartojo tviteryje.

„Suomija nebus užbaigta per ateinančius ketverius metus, bet gali tapti geresnė. Mes dėl to dirbame. Noriu sukurti visuomenę, kurioje kiekvienas vaikas gali tapti bet kuo, ir bet kuris žmogus gali gyventi bei augti oriai“, – rašė naujoji premjerė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin

S.Marin 1985 metais gimė Helsinkyje, būsimosios lyderės šeima dažnai kraustėsi. Augusi žemas pajamas gaunančioje šeimoje, iš kurios S.Marin pirmoji baigė vidurinę mokyklą ir įstojo į universitetą, premjerė nemanė, kad politika yra jai pasiekiama.

2015 metais išrinkta į parlamentą, S.Marin suomių žurnalui „Me Naiset“ pasakojo apie ją lydėjusius iššūkius.

„Kai mokiausi mokykloje, jaučiau, kad žmonės politikoje yra šiek tiek kitokie, kad jie ateina iš kitokios aplinkos nei aš“, – tuomet tikino ji.

Rūpestis žmogaus teisėmis

S.Marin tėvai išsiskyrė, kai ji dar buvo vaikas, ją augino mama su partnere. Save įvardijanti kaip kilusią iš „vaivorykštinės šeimos“, ji „Me Naiset“ sakė, kad dažnai jausdavosi nematoma, nes negalėjo atvirai kalbėti apie savo šeimą.

„Apie tai negalėjau kalbėti. Tik dabar, XXI a., diskusijos apie vaivorykštines šeimas tapo pakankamai atviros“, – suomių žurnalui sakė S.Marin.

Tamperėje gyvenanti su vyru ir dukra, S.Marin tikina, kad šeimos dinamika suformavo jos politinį gyvenimą.

S.Marin: „Man žmogaus teisės ir žmonių lygybė niekada nebuvo nuomonės klausimas, o mano moralinės koncepcijos pagrindas.“

„Man žmogaus teisės ir žmonių lygybė niekada nebuvo nuomonės klausimas, o mano moralinės koncepcijos pagrindas. Atėjau į politiką, nes norėjau daryti įtaką tam, kaip visuomenė mano savo piliečius ir jų teises“, – tikino ji.

22 mėnesių kūdikį auginanti S.Marin atmetė abejones dėl tinkamumo eiti šias pareigas. Ji tikino negalvojusi apie savo amžių ar lytį. „Galvojau apie priežastis, dėl kurių atėjau į politiką, ir dalykus, dėl kurių laimėjau elektorato pasitikėjimą“, – sakė ji.

Pasak Turku universiteto Parlamentinių studijų centro tyrėjos Jenni Karimaki, S.Marin iškilimas galėtų padėti jos partijai.

„Tai – nauja pradžia, kurios socialdemokratai ieškojo ilgą laiką“, – sakė J.Karimaki. Ji prognozuoja, kad S.Marin taps oficialia partijos lydere po šią vasarą vyksiančio suvažiavimo.

Pasak profesorės J.Kantolos, naujoji vyriausybė itin skiriasi nuo ankstesniosios, kuriai vadovavo centro dešinieji, ir kurią daugiausia sudarė vyrai.

„Ji (partija – red.) tarsi sugrąžino mus į devintą dešimtmetį. Ne tik iš politinio atstovavimo pusės, nes tai buvo senyvi baltaodžiai vyrai, bet ir dėl jų vykdomos politikos. Tai buvo labai blogas metas lyčių lygybei“, – „The New York Times“ sakė J.Kantola.

Rinkėjų aktyvumas šiemet buvo didžiausias per pastaruosius dešimtmečius – balsavo beveik 73 proc. rinkėjų. Pasak J.Kantolos, pyktis dėl ankstesnės vyriausybės paskatino rinkti jaunesnius, liberalesnius politikus, dažnai – moteris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin (trečia iš dešinės)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin (trečia iš dešinės)

„Tai nepaneigia fakto, kad Suomijoje neabejotinai yra žmonių, kurie nėra patenkinti vien moterų lyderyste vyriausybėje“, – sakė ji.

S.Marin vyriausybė – itin moteriška ir jauna. Kitoms keturioms vyriausybės partijoms vadovauja moterys, iš kurių trys – jaunesnės nei 35 metų.

S.Marin lyderystės imasi tuo metu, kai Suomija yra susiskaldžiusi. Balandžio rinkimuose socialdemokratai mažu skirtumu nugalėjo prieš dešiniojo sparno populistus „Suomijos partiją“. Tiesa, apklausos rodo, kad ši partija vėl įgavo populiarumo.

Be to, Suomijoje numatomi streikai, prognozuojama, kad kai kuriose didžiausiose šalies kompanijose sustos gamyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius