-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV administracija nepaisydama apeliacijų ir pandemijos įvykdė dar vieną egzekuciją

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija nepaisydama raginimų parodyti gailestingumą ir kalėjimuose plintančio koronaviruso paskutinėmis savo valdymo dienomis vykdo virtinę federalinių egzekucijų ir ketvirtadienį įvykdė mirties bausmę vienam nuteistam žudikui.
Brandonas Bernardas
Brandonas Bernardas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

40 metų afroamerikiečiui Brandonui Bernardui, nuteistam už vaidmenį 1999-aisiais nužudant du žmones, mirtina injekcija buvo suleista kalėjime Tere Hote Indianoje.

Daugiau kaip 500 tūkst. žmonių, tarp jų realybės televizijos žvaigždė Kim Kardashian, pasirašė peticijas, kuriomis D.Trumpas buvo raginamas pakeisti bausmę B.Bernardui įkalinimu iki gyvos galvos. Kaip argumentai būdavo pateikiami nuteistojo amžius nusikaltimo metu – 18 metų – ir jo geras elgesys kalėjime.

„Vos keli mėnesiai po 18-ojo gimtadienio jo smegenys vis dar vystėsi, – sakė K.Kardashian. – Nors Brandonas tikrai dalyvavo įvykdant šį nusikaltimą, jo vaidmuo buvo menkas, palyginti su tuo, ką padarė kiti dalyvavę paaugliai, kurių du jau yra sugrįžę iš kalėjimo.“

B.Bernardas ir keturi kiti juodaodžiai paaugliai buvo nuteisti už baltųjų misionierių Toddo ir Stacie Bagley iš Ajovos pagrobimą. Pagrobėjai privertė šiuos jaunimo misionierius išgryninti pinigų, o galiausiai juos nušovė ir sudegino jų automobilyje.

Nusikaltimas buvo įvykdytas JAV karinėje bazėje, todėl byla buvo nagrinėjama federaliniame teisme.

Porą nušovęs Christopheris Vialva, kuriam tada buvo 19-a, ir B.Bernardas, kuris padegė automobilį, 2000-aisiais buvo nuteisti mirti.

„Brandonas būdamas 18-os padarė vieną baisią klaidą. Bet jis nieko nenužudė ir visuomet jautė gėdą bei nuoširdžiai gailėjosi dėl savo veiksmų per nusikaltimą, atėmusį Toddo ir Stacie Bagley gyvybes“, – sakoma po egzekucijos paskelbtame jo advokato Roberto C.Oweno pareiškime.

Ch.Vialvai mirties bausmė suleidžiant mirtiną injekciją buvo įvykdyta rugsėjį, bet kiti nusikaltimo dalyviai, kurie tuo metu buvo jaunesni nei 17 metų, išvengė mirties bausmės.

Liepą D.Trumpo administracija po 17 metų pertraukos atnaujino federalines egzekucijas. B.Bernardas yra devintas federalinis kalinys, kuriam nuo to laiko buvo įvykdyta mirties bausmė.

D.Trumpas pralaimėjo lapkričio 3 dieną įvykusius prezidento rinkimus, bet atsisako pripažinti pralaimėjimą. Jo administracija planuoja daugiau federalinių egzekucijų iki jo kadencijos pabaigos.

Iki šiol 131 metus darbą baigiantys prezidentai sustabdydavo federalines egzekucijas valdžios perdavimo periodu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius