Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV agentūra: pasaulyje patvirtinta daugiau kaip 700 užsikrėtimo beždžionių raupais atvejų

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) penktadienį pranešė, kad jiems žinoma apie daugiau kaip 700 užsikrėtimo beždžionių raupais atvejų visame pasaulyje, įskaitant 21 – Jungtinėse Valstijose.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujausioje CDC ataskaitoje sakoma, kad 16 ir 17 pirmųjų užsikrėtimo atvejų šalyje buvo nustatyti vyrams, turėjusiems lytinių santykių su kitais vyrais. Be to, 14 atvejų siejami su kelionėmis į užsienį.

Visi pacientai sveiksta arba yra pasveikę, taip pat nebuvo jokių mirtinų atvejų.

„Jungtinėse Valstijose taip pat buvo kažkiek atvejų, kurie, kaip mums žinoma, yra susiję su žinomais atvejais“, – žurnalistams per konferencinį pokalbį sakė CDC pareigūnė Jennifer McQuiston.

„Jungtinėse Valstijos taip pat buvo mažiausiai vienas atvejis, nesusijęs su kelionėmis, arba kai mums nežinoma, kaip buvo užsikrėsta“, – pridūrė ji.

Beždžionių raupai – reta liga, kurios sukėlėjas yra giminingas tikruosius raupus sukeliančiam virusui. Užsikrėtusiems paprastai pasireiškia karščiavimas, šaltkrėtis, raumenų skausmai. Sunkiau sergantiems gali atsirasti bėrimai arba odos pažeidimai ant rankų ir veido, o vėliau jie gali išplisti į kitas kūno vietas.

Ši liga laikoma endemine Vakarų ir Centrinėje Afrikoje. Per pastarąjį protrūkį pirmųjų užsikrėtimo atvejų buvo užregistruota Europoje, o vėliau paveiktų šalių skaičius padidėjo. Penktadienį apie pirmąjį šios ligos atvejį pranešė Latvija.

Kanados penktadienį paskelbtoje atnaujintoje statistikoje nurodoma, kad šalyje patvirtinti 77 beždžionių raupų atvejai, beveik visi jų – Kvebeko provincijoje. Į šį regioną buvo nusiųsta vakcinų.

Nors naujausias protrūkis gali būti siejamas su kai kuriais gėjų festivaliais Europoje, beždžionių raupai nelaikomi lytiškai plintančia liga. Pagrindinis rizikos veiksnys – glaudus kontaktas su užsikrėtusiu asmeniu, kuriam pasireiškia bėrimas ir opos.

Beždžionių raupais užsikrėtęs asmuo gali užkrėsti kitus, kol užgyja visos opos ir užsitraukia nauja oda.

Vakcinų – daugiau nei pakankamai

Baltųjų rūmų pareigūnas Rajas Panjabi, atsakingas už pasaulinį sveikatos saugumą ir biologinę gynybą, informavo, kad JAV valstijoms buvo išsiųsta 1,2 tūkst. vakcinos dozių ir preparatų, kurių turi pakakti 100 gydymo kursų. Šios priemonės buvo pasiūlytos asmenims, turėjusiems glaudžių kontaktų su užsikrėtusiais.

Šiuo metu yra dvi patvirtintos vakcinos – ACAM2000 ir JYNNEOS. Abi jos buvo sukurtos kovai su raupais.

Raupai šiuo metu jau yra visiškai išnaikinti, bet šios vakcinos yra įtrauktos į JAV strategines nacionalines atsargas – tam atvejui, jeigu raupai būtų panaudotas kaip biologinis ginklas.

JYNNEOS yra modernesnis preparatas, sukeliantis mažesnį šalutinį poveikį.

„Mes vakcinų ir toliau turime daugiau nei pakankamai“, – žurnalistams sakė JAV Sveikatos apsaugos ir žmogiškųjų išteklių departamento pareigūnė Dawn O'Connell.

Gegužės pabaigoje CDC pranešė turintis 100 mln. dozių ACAM200 ir 1 000 dozių JYNNEOS. D. O'Connell penktadienį sakė, kad šie skaičiai pakito, bet negalėjo jų atskleisti dėl strateginių priežasčių.

CDC taip pat suteikė leidimą užsikrėtusius beždžionių raupais gydyti dviem preparatais nuo raupų – TPOXX ir „Cidofovir“.

„Beždžionių raupais užsikrėsti gali bet kas, ir mes atidžiai stebime beždžionių raupus, kurie gali plisti bet kokioje bendruomenėje, įskaitant tas, kurių mes netapatiname su vyrais, turinčiais lytinių santykių su kitais vyrais“, – aiškino J. McQuiston.

Vis dėlto CDC ypatingą dėmesį skiria LGBT bendruomenei, pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius