-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadorius Afganistane ragina Vašingtoną nesiųsti daugiau karių

Jungtinių Valstijų ambasadorius Afganistane kreipėsi į Vašingtoną, reikšdamas didelį susirūpinimą dėl svarstomų planų nusiųsti į šią šalį papildomas dešimtis tūkstančių karių, trečiadienį pranešė JAV žiniasklaida, remdamasi aukšto rango pareigūnais.
JAV į Afganistaną pasiųs dar daugiau karių.
JAV kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ambasadorius Karlo Eikenberry įslaptintuose pranešimuose nurodoma, jog šis diplomatas labai abejoja, ar reikia stiprinti amerikiečių pajėgas, kol Afganistano prezidento Hamido Karzai vyriausybė neįrodė esanti pasiryžusi išgyvendinti korupciją, rašo dienraščiai „The Washington Post“ ir „The New York Times“.

K.Eikenberry pranešimuose taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl H.Karzai „nepastovaus būdo“, citavo „The Washington Post“ vieną su tais pranešimais susipažinusį pareigūną.

Šie pranešimai buvo pasiųsti prieš svarbų JAV prezidento Baracko Obamos ir aukštų kariškių pasitarimą, kuris trečiadienį vyko Baltuosiuose rūmuose. Tame susitikime buvo tariamasi dėl tolesnės karo Afganistane eigos.

Pasak „The New York Times“, ambasadorius tiesioginiu vaizdo ryšiu susisiekė iš Kabulo su to pasitarimo dalyviais. Neįvardyti pareigūnai dienraščiui sakė, kad B.Obama aptarė su K.Eikenberry jo išsakytus nuogąstavimus.

Pasiuntinys taip pat sakė nerimaujantis, jog atsiuntus į Afganistaną papildomus tūkstančius karių, ši karo nualinta šalis taps dar labiau priklausoma nuo JAV saugumo pajėgų, nors B.Obamos administracija spaudžia Kabulą prisiimti didesnę atsakomybę konflikte.

K.Eikenberry nuomonė labai skiriasi nuo Afganistane dislokuotų JAV ir NATO vadovaujamų pajėgų vyriausiojo vado generolo Stanley McChrystalo pozicijos. Pastarasis perspėjo, kad jei per artimiausius 12 mėnesių pajėgos nebus sustiprintos dešimtimis tūkstančių amerikiečių karių, misija Afganistane „tikriausiai baigsis nesėkme“.

Baltuosiuose rūmuose vykusiame pasitarime, kuriame taip pat dalyvavo S.McChrystalas ir JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas, buvo svarstomos keturios galimybės dėl tolesnės strategijos Afganistane. Po to susitikimo pareigūnai pranešė, kad prezidentas kol kas nepriėmė galutinio sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius