Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 22 /14:33

JAV analitikai: Rusijos pajėgos užėmė nedidelę Pobjedos vietovę netoli Donecko

Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai, remdamiesi vasario 21 d. geolokacine medžiaga, įvertino, kad Rusijos pajėgos užėmė nedidelį Pobjedos kaimą netoli Donecko. Ketvirtadienį tai patvirtino ir Rusijos gynybos ministerija.
Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos kariai Ukrainoje / Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

Pasak analitikų, vaizdinėje medžiagoje matyti, kaip rusai iškelia savo vėliavą virš šalia esančių „išvaduotų“ griuvėsių. Ši gyvenvietė yra už 5 km į vakarus nuo Donecko.

Rusijos ir kai kurie Ukrainos šaltiniai teigė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš Pobjedos pasitraukė vasario 20 d. Tuo pat metu pašnekovai iš Rusijos teigė, kad 225-asis gvardijos motorizuotasis šaulių pulkas užėmė gyvenvietę, išstūmęs gynybos pajėgas iš pozicijų gyvenvietėje.

Pasak Rusijos kariškių, Ukrainos gynėjai pasitraukė į pozicijas ant kalvų į vakarus nuo Pobjedos. Spėjama, kad dabar užpuolikai gali judėti Kostiantynivkos arba Heorhijivkos link.

Analitikai aiškino, kad, jeigu informacija bus patvirtinta, kaimo užėmimas leis rusams atkirsti kelią O0532, kuris eina nuo neseniai užimtos Marjinkos per Pobjedą Kostantynivkos link. Jei jie pasirinks šią kryptį, bus nesudėtinga judėti šiuo keliu.

Kai kurių Rusijos karinių tinklaraščių autorių teigimu, užėmus kaimą, okupacinė kariuomenė galės tęsti puolimą Vuhledaro kryptimi ir perimti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų antžemines ryšio linijas, vedančias į miestą. Taip pat teigiama, kad rusai pasistūmėjo į pietinį Krasnohorivkos pakraštį, tačiau Karo tyrimų instituto analitikai pripažino neradę tai patvirtinančių įrodymų.

Informaciją apie Pobjedos užėmimą patvirtino ir vokiečių leidinio „Bild" atvirų duomenų analitikas Julianas Ropke. Jis išstudijavo mūšio lauko vaizdo įrašus ir palygino juos su vietovės žemėlapiu.

Vėliau apie savo laimėjimą paskelbė ir Rusijos gynybos ministerija.

„Donecko fronte „Pietų“ grupės kariuomenės daliniai išlaisvino Pobjedos kaimą ir pagerino savo pozicijas palei fronto liniją“, – nurodė ministerija.

Po kiek laiko Ukrainos pusė pranešė, kad „stabdo priešo pajėgas“ Pobjedoje.

„Rusai savo pagrindinę veiklą koncentruoja Donecko regione“, – sakė Ukrainos vyresnysis vadas šiame regione Oleksandras Tarnavskis.

Po daugiau nei metus strigusių kovų Maskva vėl pradėjo puolimą Rytų Ukrainoje ir, siekdama teritorijų, meta savo pajėgas ir artileriją į fronto liniją.

Tuo tarpu Kyjivas kenčia dėl amunicijos trūkumo ir labai reikalingos Vakarų pagalbos stabdymo dėl politinių nesutarimų Jungtinėse Valstijose, kurios yra svarbiausios sąjungininkės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius