Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 13 /20:06

JAV apkaltino buvusią oro pajėgų žvalgybos pareigūnę šnipinėjus Iranui

JAV teisingumo departamentas trečiadienį apkaltino vieną buvusią oro pajėgų žvalgybos pareigūnę šnipinėjus Iranui. Pareigūnai tvirtina, kad Monica Witt, daug metų dirbusi JAV oro pajėgų kontržvalgybai, 2013 metais iš jos pasitraukė, „ideologiškai“ nusisuko prieš savo šalį ir atskleidė Iranui informacijos apie JAV žvalgybos operacijas, nukreiptas prieš Teheraną.
Monica Witt
Monica Witt / „Scanpix“/AP nuotr.

„Liūdna diena Amerikai, kai vienas iš jos piliečių išduoda mūsų šalį“, – sakė apie kaltinimus buvusiai pareigūnei paskelbęs generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Demersas.

„Ši byla pabrėžia pavojus, kylančius mūsų žvalgybos profesionalams, ir pastangas, kurias (pasiruošę) įdėti mūsų priešai, kad juos nustatytų, atskleistų, nusitaikytų į juos ir, keliais retais atvejais, visiškai nukreiptų juos prieš šalį, kurią jie prisiekė saugoti“, – pridūrė jis.

JAV taip pat pareiškė kaltinimus keturiems revoliucinei gvardijai dirbantiems iraniečiams, kurie, pasinaudoję M.Witt suteikta informacija, nusitaikė į jos buvusius kolegas JAV žvalgyboje kenksminga programine įranga ir kitais programišių įrankiais tikėdamiesi gauti prieigą prie jų kompiuterinių tinklų.

Teisingumo departamentas išdavė suėmimo orderius M.Witt ir keturiems Irano piliečiams. Visi šie asmenys tebeieškomi.

M.Witt 1997–2008 metais tarnavo JAV oro pajėgose ir tapo Oro pajėgų specialiųjų tyrimų biuro – kontržvalgybos skyriaus – specialiąja agente.

Palikusi Oro pajėgas moteris buvo gynybos ir žvalgybos kontraktininkė, bet 2012 metais jos pažiūros ėmė keistis.

Tais metais ji apsilankė Irane, kur sudalyvavo antiamerikietiškoje konferencijoje, kurią rėmė su revoliucine gvardija susijusi organizacija „New Horizon“.

2013-aisiais M.Witt sugrįžo į Iraną ir pradėjo atskleidinėti iraniečių pareigūnams įslaptintą informaciją, be kita ko, susijusią su jos buvusiais kolegomis JAV žvalgybininkų bendruomenėje.

Iraniečiams moteris atskleidė „itin įslaptintą žvalgybinių duomenų rinkimo programą“ ir vieno JAV žvalgybos pareigūno tikrąją tapatybę, nurodė J.Demersas.

Kaip rašoma Federalinio tyrimų biuro (FTB) deklaracijoje apie dingusius asmenis, M.Witt su niekuo nekontaktavo nuo 2013 metų.

Šis Teisingumo departamento pranešimas, kuriame taip pat skelbiama apie sankcijas organizacijai „New Horizon“, jos pareigūnams bei kompanijai, susijusiai su kibernetinėmis atakomis prieš amerikiečių žvalgybininkus, pasirodė Varšuvoje prasidėjus tarptautinei konferencijai, kurią sumanė JAV, siekdama padidinti spaudimą Teheranui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius