-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV areštuota rusų oligarcho superjachta „Amadea“ iš Fidžio atplaukė į Honolulu

JAV areštuota superjachta „Amadea“, siejama su vienu rusų oligarchu, ketvirtadienį su Amerikos vėliava atplaukė į Honolulu uostą.
Superjachta „Amadea“
Superjachta „Amadea“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusią savaitę JAV Fidžyje laimėjo teisinę kovą dėl šios superjachtos arešto ir iškart perėmė 325 mln. JAV dolerių (303 mln. eurų) vertės laivą bei išplukdė jį į Havajus.

Šis teismo sprendimas yra reikšminga pergalė Jungtinėms Valstijoms, susiduriančioms su kliūtimis bandant areštuoti Rusijos oligarchų turtą visame pasaulyje. Nors šias pastangas palankiai vertina daugelis karo Ukrainoje priešininkų, kai kuriais veiksmais išbandomos Amerikos jurisdikcijos užsienyje ribos.

„Amadea“ Federalinis tyrimų biuras (FTB) sieja su Rusijos oligarchu ir politiku Suleimanu Kerimovu. JAV nurodo, kad jis su Kaimanų Salų vėliava plaukiojusią superjachtą slapta nupirko pernai, per įvairias priedangos bendroves.

Laivas tapo kovo mėnesį kelių agentūrų suformuotos darbo grupės „KleptoCapture“ („Kleptokratų gaudyklė“), kuriai pavesta ieškoti ir areštuoti rusų oligarchų turtą, kad būtų daromas spaudimas Maskvai nutraukti karą Ukrainoje, taikiniu.

FTB nurodė, kad kratos orderyje Fidžyje buvo pateikta elektroninių laiškų, rodančių, kad šiemet laive lankėsi S.Kerimovo vaikai ir kad įgula naudojo kodinius pavadinimus – G0 S. Kerimovui, G1 – jo žmonai, G2 – dukteriai ir taip toliau.

Prieš penkerius metus pagamintoje 106 metrų – maždaug futbolo aikštės ilgio – jachtoje „Amadea“ yra gyvų omarų rezervuaras, pianinas, plaukimo baseinas ir didelė sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Advokatas Feizalas Haniffas, atstovaujantis bendrovei „Millemarin Investment“, kuri dokumentuose įvardijama kaip „Amadea“ savininkė, tvirtino, kad laivas priklauso kitam turtingam rusui, kuriam, kitaip nei S. Kerimovui, sankcijos netaikomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius