-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV areštuotas šnipinėjimu kaltinamas Kinijos pilietis

Čikagoje antradienį buvo areštuotas Kinijos pilietis, kuris atvyko į JAV su studento viza ir vėliau užsirašė į armijos rezervą. Jis yra kaltinamas pagalba Pekinui bandant verbuoti amerikiečių mokslininkus ir inžinierius.
Antrankiai
Antrankiai / Vida Press nuotr.

Ji Chaoqunas, kaip įtariama, turėjo užduotį teikti Kinijos žvalgybai biografinę informaciją apie aštuonis Amerikos piliečius, tarp jų JAV gynybos kontraktininkus.

27 metų Ji Chaoqunui, kuris 2013-aisiais su studento viza atvyko į Čikagą studijuoti elektrotechnikos, buvo pateiktas vienas kaltinimas sąmoningai veikus kaip užsienio vyriausybės agentui ir iš anksto apie tai neinformavus JAV generalinio prokuroro.

Kaip rodo teismo dokumentai, Ji Chaoqunas veikė vadovaujamas „aukšto rango žvalgybos pareigūno“ Kinijos valstybės saugumo ministerijoje, kuri „tvarko civilinės žvalgybos duomenų rinkimą ir yra atsakinga už kontržvalgybą bei užsienio žvalgybą, taip pat – politinį saugumą.“

Visi aštuoni žmonės, kuriais, kaip įtariama, domėjosi Ji Chaoqunas, yra JAV pilietybę natūralizacijos tvarka gavę asmenys, gimę Taivane ar Kinijoje, sakė pareigūnai. Taikiniai arba dirbo, arba buvo neseniai baigę karjerą mokslo ir technologijų industrijoje.

FTB tyrėjo rašytiniuose parodymuose federaliniam teismui teigiama, kad tarp žmonių, į kuriuos buvo nusitaikyta, yra inžinierius „vienoje pagrindinių“ pasaulio kompanijų, tiekiančių „variklius komerciniams ir kariniams lėktuvams“.

Kai buvo areštuotas vienas Ji Chaoquno prižiūrėtojų, jis balandžio ir gegužės mėnesiais susitiko su slaptaisiais JAV agentais ir prisipažino dėl savo darbo, kuris apėmė informacijos apie taikinių biografijas rinkimą, nurodoma rašytiniuose parodymuose.

Slaptiesiems agentams jis tvirtinęs: „Jie tik norėjo, kad jiems nupirkčiau kai kuriuos dokumentus. Jie sakė, kad jiems tiesiog nepatogu atlikti mokėjimą iš Kinijos.“

Ji Chaoqunas užsirašė į armijos rezervą, bet apie savo kontaktus užsienyje kariškių neinformavo, nurodė federalinė prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius