Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV artėja vidurio kadencijos rinkimai

Šią savaitę paaiškės, ar keisis jėgų santykis JAV Kongrese. Antradienį vyksiantys vidurio kadencijos rinkimai bus ir prezidento Baracko Obamos veiklos įvertinimas.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B. Obama dalyvavo kelių demokratų rinkimų kampanijoje, bet kai kurie linkę nuo jo atsiriboti, nes prezidento parama gali būti ne į naudą.

Bet 4 mlrd. dolerių kainavusi vidurio kadencijos rinkimų kampanija baigiasi, netruks paaiškėti, ar respublikonai vyraus visame Kongrese, dabar turi daugumą tik Atstovų rūmuose.

Šie vidurio kadencijos rinkimai parodys, kaip vertinamas B.Obamos administracijos vadovavimas ekonomikai, užsienio politika, apskritai, kiek jis populiarus,  – sako Valdymo studijų Brukingo institute direktorius Darrellas Westas.

 „Šie vidurio kadencijos rinkimai parodys, kaip vertinamas B.Obamos administracijos vadovavimas ekonomikai, užsienio politika, apskritai, kiek jis populiarus“,  – sako Valdymo studijų Brukingo institute direktorius Darrellas Westas.

Nors varžomasi dėl 435 vietų Atstovų rūmuose, didžiausias dėmesys į Senatą, ypač į rinkimus dešimtyje valstijų, kur užvirs didžiausia kova. Analitikai sako, kad respublikonai turi daug galimybių perimti ir Senato kontrolę, nors demokratai pasitelkė sunkiuosius ginklus – vis dar populiarų Billą Clintoną ir Hillary Clinton, dabartinę pirmąją damą.

„Respublikonai gali gauti mažiausiai penkias vietas Senate, tuomet jėgų pusiausvyra bus vienoda. Bet jeigu jie gaus ir šeštą vietą, turės daugumą“, – pastebi D. Westas.

Jei respublikonai perimtų viso Kongreso kontrolę, lentynoje atsidurtų tokie B. Obamos administracijos projektai, kaip didesnis minimalus atlygis, vienodas atlyginimas moterims ir vyrams, gamtosauga. Respublikonai siektų pakoreguoti sveikatos apsaugos reformą ir sugražintų energetikos reguliavimo taisykles.

Bet ne už kalnų 2016-ųjų prezidento rinkimai, tad nors nenoromis, turės pritarti kai kuriems svarbiems įstatymams – kad ir imigracijos politikos. Paskutiniai dveji B. Obamos kadencijos metai nebus lengvi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius