-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV astronautai Tarptautinėje kosmoso stotyje liko ne tik be tualeto, bet ir be deguonies

Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) Amerikos skyriuje, be tualeto, iš rikiuotės išėjo ir deguonies generavimo sistema, penktadienį pranešė agentūrai „Interfax“ šaltinis, dirbantis raketų ir kosmoso šakoje.
Astronautus persekioja nelaimės
Astronautus persekioja nelaimės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai tiesiog kažkokia rykštė, kuri persekioja Amerikos skyrių. Drauge su sanitarijos mazgu mūsų partneriams sugedo deguonies generavimo sistema. Dabar NASA astronautai ne tik vaikšto į tualetą Rusijos modulyje „Zvezda“, bet ir deguonis į jų skyrių gaunamas iš Rusijos sistemos „Elektron“, – pareiškė agentūros pašnekovas.

Amerikiečiams deguonies gaminimo sistema sugedo dar liepos 5 dieną, bet NASA neafišavo gedimo ir tik penktadienį pranešė apie jį oficialiai.

Kaip sakoma pranešime, paskelbtame penktadienį NASA tinklalapyje, papildyti deguonies atsargas taip pat galima iš Rusijos krovinio kosminio laivo „Progress“ balionų, prijungtų prie stoties.

Liepos 6 dieną TKS Amerikos skyriuje sugedo tualetas, kurį sukūrė Rusijos kosmoso korporacija „Energija“ ir nupirko NASA už 19 mln. dolerių.

NASA atstovybė Rusijoje agentūrai „Interfax“ penktadienį pranešė, kad tikriausiai sugedo tualeto siurblys.

„Astronautai dar kartą atliko tualeto sistemos veikimo patikrinimą ir pagal jo rezultatus specialistai Žemėje padarė išvadą, kad tikriausiai sugedo siurblys–separatorius“, – sakė agentūros pašnekovas.

Atsarginis siurblys stotyje yra, o įgula turi įgūdžių jį įdėti, pažymėjo NASA atstovas.

Kaip pažymi Amerikos kosmoso agentūros tinklalapis, galima gedimo priežastis taip pat galbūt yra sanitarijos mazgo sistemų valdymo blokas.

Liepos 8 dieną stoties įgula pakeitė tarpvamzdį, bet sistemos ir toliau nebeveikė. Du kartus įjungtas tualeto valdymo pultas, išsijungė.

Trys NASA astronautai ir toliau naudojasi tualetu Rusijos skyriuje, pažymi Amerikos kosmoso agentūros tinklalapis.

Tarptautinėje kosmoso stotyje šiuo metu yra internacionalinė įgula, kurią sudaro Rusijos astronautai Aleksandras Skvorcovas, Michailas Kornijenka ir Fiodoras Jurčichinas, taip pat Amerikos astronautai – Tracy Coldwell–Dyson, Shannonas Walkeris ir Douglasas Wheelockas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius