-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV atidėjo Jungtinių Tautų balsavimą dėl Vakarų Sacharos

Jungtinės Valstijos atidėjo trečiadienį turėjusį įvykti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos balsavimą dėl pasiruošimų derybomis spręsti Vakarų Sacharos klausimą, pranešė diplomatai.
Judėjimo „Polisario Front“ kariai
Judėjimo „Polisario Front“ kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV praeitą savaitę parengtame rezoliucijos projekte numatoma, kad Marokas ir Alžyro remiamas judėjimas „Polisario Front“, pasisakantis už Vakarų Sacharos suverenumą, bus spaudžiami grįžti prie derybų stalo ir ieškoti sprendinio dešimtmečius besitęsiančiam konfliktui.

Diplomatai sakė, kad Rusija ir Etiopija pasiūlė rezoliucijos teksto pakeitimų, pasiskundusios, kad projektas nepakankamai subalansuotas ir kad jame labiau pabrėžiama Maroko pozicija.

JAV atstovai antradienį sakė Tarybos nariams, kad jiems „reikia truputį daugiau laiko apsvarstyti“ siūlomus pakeitimus ir kad planuojama pateikti naują rezoliucijos projektą, sakoma elektroniniu paštu išplatintoje žinutėje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

Projekte numatoma, kad vieniems metams būtų atnaujintas nedidelės JT misijos mandatas prižiūrėti paliaubas Vakarų Sacharoje. Be to, ši rezoliucija galėtų tapti pagrindu konfliktų šalims grįžti prie derybų stalo.

Marokas laikosi pozicijos, kad per derybas dėl sprendinio dėmesys turėtų būti sutelktas į jo pasiūlymą suteikti Vakarų Sacharai autonomiją. Rabatas atmeta „Polisario“ reikalavimą surengti referendumą dėl regiono nepriklausomybės.

Rezoliucijos projekte „pabrėžiama šalių įsipareigojimų plėtoti politinį procesą, ruošiantis derybų 5-ajam etapui, svarba“.

JT remiamų derybų dėl Vakarų Sacharos statuso 4-asis ratas buvo surengtas 2008 metais.

Rezoliucijos projekte nenustatomas joks terminas, iki kurio derybos turi būti atnaujintos, bet pabrėžiama, kad „reikia judėti link realaus, praktiškai įgyvendinamo ir tvaraus policinio Vakarų Sacharos klausimu“.

Morokas ir „Polisario“ dėl kontrolės Vakarų Afrikoje kovojo nuo 1975-ųjų iki 1991 metų, kai buvo sudarytos paliaubos, o Jungtinės Tautos pasiuntė savo misiją jų prižiūrėti.

1976 metais „Polisario“ paskelbta Sacharos Arabų Demokratinė Respublika (SADR) yra visateisė Afrikos Sąjungos narė.

Šiai dykumų teritorijai priklauso turtingi priekrantės žvejybos plotai. Be to, tikėtina, kad prie šio regiono krantų esama dar neišžvalgytų naftos telkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius