Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atidengtas legendinio pilietinių teisių aktyvisto martino Lutherio Kingo memorialas

Vašingtone pirmadienį buvo atidengtas 9 metrų aukščio Martino Lutherio Kingo jaunesniojo monumentas – tai pirmasis memorialas JAV Nacionalinėje alėjoje, skirtas ne karui, ne prezidentui ir ne baltaodžiui.
Martino Lutherio Kingo jaunesniojo monumentas
Martino Lutherio Kingo jaunesniojo monumentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV Kongreso rezoliuciją dėl M.L.Kingo memorialo įkūrimo buvo priimta 1996 metais, o praėjus 15 metų pirmieji lankytojai galėjo aplankyti 1,6 ha sklype išdėstytą monumentą prie baseino tarp Lincolno ir Jeffersono memorialų.

„Geometrijos požiūriu, jis yra tiesėje tarp Lincolno memorialo ir Jeffersono memorialo“, – sakė Nacionalinių parkų tarnybos atstovas Billas Line'as.

Lankytojai galės praeiti tarp didžiulių iš balto granito iškaltų „Nusivylimo kalno“ pusių ir pasiekti „Vilties akmenį“, kuriame iškalta M.L.Kingo statula.

Šio paminklo projekto tarptautinį konkursą laimėjo menininkas, kuriam įkvėpimą suteikė citata iš legendinės M.L.Kingo kalbos „Turiu svajonę“ (I Have a Dream): „Iš nusivylimo kalno – vilties akmuo.“

Už M.L.Kingo statulos prie abiejų „Nusivylimo kalno“ pusių įrengta 137 metrų ilgio siena, ant kurios išraižytos 14 citatų iš šio garsaus oratoriaus kalbų, pamokslų ir raštų.

Juodaodžių teisių gynėjas pavaizduotas sukryžiuotomis rankomis, o vienoje iš jų laikantis susuktą lapą su kalbos „Turiu svajonę“ tekstu.

Šio memorialo autorius – skulptorius Lei Yixinas, kuris yra Kinijos pilietis.

„Daktaro Kingo vizija tebegyvuoja mūsų protuose; mes jo tebesiilgime, mums jo vis dar reikia“, – Lei Yixinas sakė per vertėją, pridūręs, jog šią skulptūrą laiko svarbiausia iš savo sukurtų.

„Stengiuosi pavaizduoti daktarą Kingą pasiruošusiu žengti į priekį... Tai yra Kingo dvasia – vertinti žmones pagal jų būdą, o ne rasę, odos spalvą arba kilmę“, – pridūrė menininkas.

Lei Yixinas ir jo bendradarbiai iškalė ir surinko memorialo dalis iš 159 granito blokų.

Šis memorialas bus pristatytas JAV prezidentui Barackui Obamai ir oficialiai atidengtas per ceremoniją, kuri vyks rugpjūčio 28 dieną, minint kalbos „Turiu svajonę“, pasakytos ant netoliese esančio Lincolno memorialo laiptų, 48-ąsias metines.

M.L.Kingas, jauniausias Nobelio taikos premiją pelnęs vyras, praeito amžiaus 6-7 dešimtmečiais vadovavo Amerikos pilietinių teisių judėjimui. Savo garsiąją kalbą Vašingtone jis pasakė 1963 metais, vadovaudamas Vašingtone vykusioms eitynėms, kuriose dalyvavo apie 250 tūkst. žmonių.

M.L.Kingas buvo nužudytas Memfyje 1968 metais.

Šio memorialo aikštelė buvo pradėta įrenginėti prieš beveik penkerius metus, o per Nacionalinio memorialo projekto fondo organizuotą kampaniją „Pastatyti svajonę“ (Build the Dream) buvo surinkta 112 iš 120 mln. dolerių, reikalingų paminklo statybai.

Viena naujojo memorialo lankytoja sakė mananti, jog M.L.Kingas būtų patenkintas matydamas, kaip Jungtinės Valstijos pažengė nuo 6-ojo dešimtmečio.

„Jis būtų sužavėtas, nes prezidentas Obama yra Baltuosiuose Rūmuose, o tai milžiniškas žingsnis“, – sakė Nydria Humphries, laukusi prie įėjimo prieš atidarant memorialą lankytojams.

„Tai viskas, dėl ko kovojo MLK, – pridūrė ji. – Jeigu tik išmoktume sugyventi, visi mes gyventume geriau.“

Video reportažas apie memorialą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius