-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atitrauks iš Vidurio Rytų dalį raketų „Patriot“ baterijų

Pentagonas išgabens zenitinių raketų „Patriot“ sistemas iš trijų Vidurio Rytų valstybių, siekdamas „perbalansuoti“ pajėgumus šiame regione, trečiadienį nurodė vienas pareigūnas.
Priešraketinė sistema „Patriot“
Priešraketinė sistema „Patriot“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis žingsnis bus atliktas Jungtinėms Valstijoms daugiau dėmesio skiriant veiksmams, turintiems duoti atkirtį Rusijai ir Kinijai „didžiųjų galybių varžymosi“ laikotarpiu.

Savo vardo nepanoręs viešinti JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad Pentagonas atitrauks keturias „Patriot“ sistemas iš Kuveito, Jordanijos ir Bahreino.

Šios raketos bus grąžintos į Jungtines Valstijas „ateinantį mėnesį arba per porą mėnesių“ ir bus modernizuotos, nurodė pareigūnas. Jis pridūrė, kad minimos šalys turės prieigą prie kitų gynybos pajėgumų, todėl nebus paliktos pažeidžiamos.

Raketos „Patriot“ pritaikytos numušti taktines balistines raketas, sparnuotąsias raketas ir kitus oro taikinius.

Raketų perkėlimas, apie kurį pirmiausiai pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“, vyksta tarp JAV ir Irano tvyrant padidėjusiai įtampai. Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas ir jo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas šią savaitę pasisakydami Jungtinėse Tautose smerkė šiitiškos respublikos politiką.

JAV pareigūnas sakė, kad sprendimas atitraukti „Patriot“ baterijas buvo priimtas dar prieš naujausią įtampos su Teheranu padidėjimą. Kiti JAV pareigūnai pažymi, kad Iranas turi daug raketų, galinčių kelti pavojų kaimyninėms valstybėms.

„Tai dalis (pastangų) perbalansuoti, (mažinant pajėgumus) Vidurio Rytuose. Šis sprendimas buvo priimtas daug anksčiau negu iškilo dabartinių nesklandumų su Iranu“, – aiškino AFP pašnekovas.

Tuo metu gynybos sekretorius Jamesas Mattisas atsisakė komentuoti šį pareiškimą.

Pentagono atstovė Rebecca Rebarich (Rebeka Rebarič) sakė, kad kad dėl operacijų saugumo priežasčių „nekomentuosime konkrečių pajėgumų judėjimo į ir iš JAV Centrinio štabo (atsakingo už padėtį Vidurio Rytuose) atsakomybės zoną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius