Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atominėje elektrinėje Columbia Generating Station užsidegė vandenilio dujos (papildyta 18.25 val.)

JAV, Vašingtono valstijoje, Kolumbijos atominėje elektrinėje, paskelbta nepaprastoji padėtis.
Kolumbijos atominė elektrinė (Columbia Generating Station)
Kolumbijos atominė elektrinė (Columbia Generating Station) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kolumbijos atominėje elektrinėje (Columbia Generating Station) Vašingtono valstijoje užsidegė vandenilio dujos. Susiklosčius panašiai situacijai vandenilis sprogo ir Fukušimos-1 atominėje elektrinėje Japonijoje.

Kaip pranešė šią atominę elektrinę valdančios kompanijos „Energy Northwest“ atsovas Mike Paoli, turbinų salėje iš kamino pasirodė ugnies liežuviai. Tuo metu vyko planiniai kuro perkrovimo darbai.

Incidentas iškart priskirtas kategorijai „nenumatyti įvykiai“. Tai reiškia, kad elektrinės darbuotojai pavojuje, gali būti pažeistos saugumo taisyklės ir normos.

Kitaip tariant, pagal JAV nepaprastųjų situacijų vertinimo sistemą – tai aukščiausias pavojaus lygis.

Kompanijos atstovas patvirtino, kad trumpalaikio radiacijos „spjūvio“ metu buvo evakuoti visi darbuotojai, radioaktyvaus debesies pavojaus nebėra.

Pranešama, kad Kolumbijos elektrinė yra viena iš 65, kurias prezidentas Barackas Obama liepė patikrinti iš kart dėl kelių priežasčių: jos yra per arti didelių miestų, šalia tektoninių lūžių arba statytos jau labai seniai.

Nerimą kelia kita elektrinė (papildyta 18.25 val.).  Tačiau AFP pažymi, kad gerokai didesnį nerimą kelia kita elektrinė – Peach Bottom, esanti Pensilvanijoje. JAV branduolinės energetikos komisijos ataskaitoje sakoma, kad jos laukia Fukušimos-1 likimas. Komisija atliko tyrimą, kurio metu bandė nustatyti, kas būtų, jei šią vietovę (netoliese, vos už 64 km yra Baltimorė su 620 tūkst. gyventojų) sukrėstų žemės drebėjimas ir kiltų potvynis ar sutriktų elektros tiekimas.

Išvados labai nepalankios: jau po dviejų dienų visiškai susilydytų radioaktyvaus kuro strypai, pasklistų itin didelis radiacijos kiekis. Šioje elektrinėje veikia toks pat reaktorius, kaip Fukušimos-1 elektrinėje.

Iš 104 JAV veikiančių atominių reaktorių 23 yra tokio paties tipo kaip Fukušimoje-1.

Didžiausia atominė katastrofa JAV ištiko 1979 metais, Pensilvanijoje, Trijų mylių salos atominėje elektrinėje. Sugedus aušinimo sistemoms tąkart iš dalies išsilydė kuro strypai, avarijos padariniai panaikinti tik 1990 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius