-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV atsiprašė Japonijos už besikartojančius karinius incidentus

Jungtinės Valstijos atsiprašė Japonijos už virtinę pastarojo meto incidentų, susijusių su amerikiečių kartine technika ir išprovokavusių naują visuomenės pasipiktinimo bangą dėl Amerikos operacijų šalyje.
JAV karys Okinavoje
JAV karys Okinavoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas atsiprašė Japonijos gynybos ministro Itsunori Onoderos po virtinės incidentų, įskaitant pirmadienį Okinavoje įvykusį Amerikos karinio sraigtasparnio avarinį nusileidimą.

Vos prieš dvi dienas šioje pietinėje Japonijos saloje, kurioje laikoma daugiau kaip pusė iš 47 tūkst. šalyje dislokuotų Amerikos karių, įvyko analogiškas incidentas.

„Ministras sako sulaukęs atsiprašymo iš sekretoriaus J.Mattiso“, – naujienų agentūrai AFP nurodė Japonijos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

„Pasakiau jam apie šią problemą ir pateikiau konkrečius įvairių incidentų, įvykusių pernai rugsėjį, spalį, lapkritį, gruodį ir šių metų sausį Okinavoje, pavyzdžius“, – sakė I.Onodera žurnalistams po derybų su J.Mattisu.

Ministras pranešė, jog viliasi, kad jau antradienį galės vykti į Havajus susitikti su JAV Ramiojo vandenyno štabo viršininku admirolu Harry Harrisu, su kuriuo ketina aptari šį klausimą.

Amerikiečių karinis sraigtasparnis pirmadienį avariniu būdu nutūpė netoli viešbučio Jomitano gyvenvietėje. Pranešimų apie nukentėjusius žmones ar padarytą žalą negauta.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV karinis sraigtasparnis Okinavoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV karinis sraigtasparnis Okinavoje

Tačiau Okinavos gubernatorius Takeshi Onaga antradienį neslėpė pykčio dėl šio incidento.

„Man tiesiog trūksta žodžių“, – sakė jis.

„Noriu, kad jiems (JAV kariškiams) būtų gėda dėl savo nesugebėjimo kontroliuoti savo veiksmus“, – sakė gubernatorius, kurį citavo naujienų agentūra „Jiji Press“.

Praėjusį mėnesį nuo JAV karinio sraigtasparnio atitrūkęs langas nukrito ant mokyklos sporto aikštelės šalia Futenmos jūrų pėstininkų bazės Okinavoje. Tąsyk žmonės taip pat nenukentėjo.

Spalį Okinavoje dar vienas amerikiečių karinis sraigtasparnis užsiliepsnojo nusileidęs tuščiame lauke.

Tokie incidentai didina nepasitenkinimą JAV karinėmis bazėmis strategiškai svarbioje saloje, galinčioje atlikti svarbų vaidmenį per bet kokius Amerikos karinius veiksmus Azijoje.

Virtinė amerikiečių nusikaltimų, įskaitant išžaginimus, užpuolimus, pabėgimus iš avarijos vietos, vairavimą išgėrus, jau seniai provokuoja protestus Okinavoje ir dažnai trikdo artimų saugumo sąjungininkių Japonijos ir JAV santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius