Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atstovas: Afganistane nebus taikos, jeigu Talibanas neprisitaikys

Afganistane nebus tvarios taikos, jeigu Talibanas neprisitaikys prie pokyčių, ištikusių šalį po valdžios perėmimo 2001 metais, sako JAV diplomatas.
Kabule per besitęsiančią Talibano kovotojų ataką žuvo „daug žmonių“
Afganistanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Taip specialusis Vašingtono pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas sekmadienį kalbėjo lankydamasis Kabule.

Diplomatas „Tolo News“ teigė, jog Talibanas pripažįsta, kad jų Vyriausybė „padarė daug klaidų“, kai vadovavo šaliai 1996–2001 metais, ir „daug ko išmoko“.

„Jeigu Talibanas nori sugrįžti į sistemą, kurią buvo sukūrę, mano nuomone, tai reiškia karo tąsą, o ne taiką“, – sakė Z.Khalilzadas.

Jis tvirtino, kad taikos derybose yra pasiektas progresas.

Šiose derybose siekiama Talibano garantijų, kad Afganistanas niekada nebus naudojamas kaip vieta organizuoti teroristines atakas užsienyje. Už tai būtų žadama iš šalies išvesti užsienio pajėgas.

Kai Talibanas vadovavo Afganistanui, mergaitėms buvo draudžiama lankyti mokyklą, moterims buvo taikoma mirties bausmė dėl svetimavimo. Jis taip pat uždraudė laisvą žiniasklaidą, muziką ir kitus dalykus.

Z.Khalilzadas artimiausiomis dienomis turėtų susitikti su talibais Dohoje, tačiau derybos yra kritikuojamos, nes jose nedalyvauja dabartinė Afganistano valdžia. Tam priešinasi Talibanas, nes laiko ją marionetiniu režimu.

Specialusis pasiuntinys sakė, kad Vašingtonas yra „kiek nekantrus“ ir nori pabaigti karą, nes jis kuria naštą kariuomenei ir Jungtinėms Valstijoms kainuoja apie 45 mlrd. dolerių (apie 40 mln. eurų) kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius