Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV atstovas Ukrainai prabilo apie ginklus Kijevui, bet Valstybės departamentas šaldo aistras

JAV specialiuoju atstovu Ukrainai paskirtas Kurtas Volkeris pareiškė, kad Vašingtonas svarsto apie galimą ukrainiečių apginklavimą, ir pridūrė nemanantis, jog tai kaip nors provokuoja Rusiją, rašo BBC.
Kurtas Volkeris
Kurtas Volkeris / „Twitter“ nuotr.

„Nemanau, kad Ukrainos apginklavimas letaliniais gynybiniais ginklais išprovokuotų Rusiją daryti daugiau, nei ji daro dabar. Be to, tai niekaip nepakeistų balanso“, – interviu televizijai „Current Time“ teigė K.Volkeris, kuris lankėsi Ukrainoje liepos 23–24 dienomis.

Amerikietis, kuris anksčiau yra dirbęs JAV ambasadoriumi prie NATO, buvo nuvykęs ir į ukrainiečių kontroliuojamą Donbaso dalį – Avdijivkos ir Kramatorsko miestus.

„Vis girdžiu, kad tai kažkaip išprovokuotų Rusiją ar kad tai padrąsintų Ukrainą pulti. Tai yra tiesiog neteisinga“, – pridūrė K.Volkeris.

Jo teigimu, gynybiniai ginklai tiesiog leistų Kijevui „gintis, jei Rusija ryžtųsi žengti gilyn į Ukrainos teritoriją“: „Rusija sako, kad to nedarys ir kad to nedaro, tad tokiu atveju niekam jokios rizikos nekyla.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karių kasdienybė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karių kasdienybė

Taip K.Volkeris iš esmės metė iššūkį Kremliaus oficialiai kartojamam naratyvui, kad Donbase nėra Rusijos karių ir kad ten tiesiog vyksta pilietinis karas, su kuriuo Maskva neturi nieko bendro.

Vos pradėjęs eiti pareigas K.Volkeris iškart pareiškė, kad krizė Ukrainoje yra ne įšaldytas konfliktas, o „karštas karas“.

Kurtas Volkeris: „Rusijos tankų Ukrainoje daugiau, nei jų turi Vakarų Europos šalys.“

O dabar dar pridėjo, kad užimtoje Ukrainos dalyje Rusija tankų turi daugiau nei visos Vakarų Europos šalys kartu sudėjus savo valstybėse.

„Visų pirma, Rusija jau yra Ukrainoje, rusai jau gausiai ginkluoti, – teigė K.Volkeris. – Rusijos tankų Ukrainoje daugiau, nei jų turi Vakarų Europos šalys.“

Po tokio JAV specialiojo pasiuntinio pasisakymo sukruto tiek Ukrainos, tiek Rusijos žiniasklaida. Vis dėlto JAV valstybės departamentas suskubo, regis, paprašyti ramybės.

Valstybės departamento atstovė Heather Nauert pripažino, kad potencialus letalinės ginkluotės siuntimas į Ukrainą yra darbotvarkėje, tačiau Vašingtonas esą neatmeta, jog situacija gali pasikeisti. Tai tikriausiai žinutė Kremliui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankai

„Kartais antraščių rašytojai – jūs tai puikiai žinote – užbėga naujienai už akių, – teigė H.Nauert. – Taigi buvo antraštė, kuri leido manyti, kad mes esame įžengę į sprendimo dėl letalinės ginkluotės teikimo Ukrainai procesą.

Mes ten dar nesame. Leiskite atsiimti žodį „dar“. Mes ten nesame. Jungtinės Valstijos ir nėra skyrusios gynybinių ginklų Ukrainai, ir nėra tokios galimybės atmetusios.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius