Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Atstovų Rūmai priėmė du įstatymų projektus abortų prieinamumui apsaugoti

JAV Atstovų Rūmai penktadienį priėmė du įstatymų projektus, kuriais siekiama apsaugoti abortų prieinamumą, Aukščiausiajam Teismui nusprendus, kad atskiros valstijos gali uždrausti ar apriboti šią procedūrą.
Protestas prieš abortų draudimą
Protestas prieš abortų draudimą / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vis dėlto mažai tikėtina, kad demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų priimti teisės aktai bus patvirtinti Senate, kur tam reikėtų bent 10 respublikonų balsų.

„Vos prieš tris savaites Aukščiausiasis Teismas, panaikindamas sprendimą byloje „Roe v Wade“ (Rou prieš Veidą), į šipulius sudaužė pagrindines teises“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi, turėdama omenyje svarbų 1973 metais priimtą sprendimą, kuriuo buvo įtvirtinta teisė į abortą.

„Todėl šiandien mūsų demokratų dauguma, pasisakanti už moterų pasirinkimą, yra ryžtinga, – sakė N.Pelosi. – Mes imsimės tolesnių veiksmų, kad apgintume moterų reprodukcinę laisvę.“

Pirmuoju įstatymo projektu, „Moterų sveikatos apsaugos aktu“, priimtu tik su demokratų parama, būtų įteisinti abortai visose Jungtinėse Valstijose.

Praėjusiais metais Atstovų Rūmai priėmė panašų įstatymo projektą, tačiau Senate jo patvirtinti nepavyko.

Kitu penktadienį priimtu įstatymo projektu numatyta teisinė apsauga moterims, vykstančioms į kitą valstiją, kad galėtų pasidaryti abortą.

Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo kelios konservatyvios valstijos jau uždraudė abortus, ir manoma, kad maždaug pusė iš 50 JAV valstijų artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais visiškai uždraus abortus arba įves griežtų apribojimų.

JAV prezidentas demokratas Joe Bidenas pasmerkė konservatorių dominuojamo Aukščiausiojo Teismo praėjusio mėnesio sprendimą dėl abortų ir paragino amerikiečius aktyviai dalyvauti lapkritį vyksiančiuose kadencijos vidurio rinkimuose.

Tačiau valdžioje esanti partija paprastai prastai pasirodo kadencijos vidurio rinkimų metu, todėl demokratai rizikuoja prarasti daugumą Atstovų Rūmuose ir nedidelę daugumą Senate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius