Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymo projektą dėl skolinimosi limito

JAV respublikonai antradienį kapituliavo prieš prezidento Baracko Obamos raginimą be jokių sąlygų pratęsti valstybės skolinimosi įgaliojimus, panaikindami grėsmę, kad didžiausia pasaulyje ekonomika rinkimų metais atsidurs prie finansinės prarajos.
Senatas (JAV)
JAV parlamentas

Atstovų Rūmai nedidele balsų persvara pritarė tam, kad iki 2015 metų kovo būtų suspenduotas JAV skolos limitas. Dabar šis įstatymo projektas keliaus į Senatą, kuris trečiadienį pradės jį svarstyti.

Senatui patvirtinus skolinimosi įgaliojimų pratęsimą be jokių sąlygų, šio teisės akto priėmimas būtų išskirtinis po pastarojo meto politinių konfrontacijų, dėl kurių Jungtinės Valstijos buvo atsidūrusios prie nemokumo slenksčio ir pernai spalį 16 dienų buvo sustabdytas valstybinių institucijų darbas.

Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris, kuriam nepavyko užsitikrinti pakankamos savo susiskaldžiusios partijos paramos pirmadienį pristatytam planui, kuriame buvo numatyta susieti skolinimosi limitą su kariškių pensijų peržiūrėjimu, pateikė įstatymo projektą dėl skolinimosi limito žinodamas, kad jam reikės beveik visų demokratų paramos.

Už įstatymo projektą balsavo 221 Atstovų Rūmų narys, 201 pasisakė „prieš“ – tai įtikinama pergalė B.Obamai po vyriausybės institucijų uždarymo pernai spalį, dėl kurio amerikiečiai daugiausia kaltino respublikonus.

Už įstatymo projektą balsavo 221 Atstovų Rūmų narys, 201 pasisakė „prieš“ – tai įtikinama pergalė B.Obamai po vyriausybės institucijų uždarymo pernai spalį, dėl kurio amerikiečiai daugiausia kaltino respublikonus.

J.Boehneris sakė, kad šio projekto patvirtinimas reiškia, jog buvo „neišnaudota galimybė“ bendromis pastangomis rasti būdų apkarpyti išlaidas ir įgyvendinti reformas pasiekiant tokius pačius rezultatus kaip ir padidinus skolos limitą.

Kai J.Boehnerio ankstesnis planas žlugo, jis pasiūlė didinti skolinimosi limitą be jokių papildomų teisės aktų, pažeisdamas savo paties 2011 metais nustatytą principą, kad skolinimosi įgaliojimų pratęsimas galimas tik atitinkamai apkarpius federalines išlaidas.

Viceprezidentas Joe Bidenas sakė, kad Atstovų Rūmų pirmininko atsitraukimas yra „visos šalies pergalė“.

Tuo tarpu Baltieji rūmai šį balsavimą pavadino „pozityviu žingsniu atsitraukiant nuo konfrontacinės politikos, kuri yra nereikalingas stabdys mūsų ekonomikai“.

J.Boehneris sakė, kad B.Obama akivaizdžiai yra „tas, kuris didina skolą“, šiuo metu siekiančią 17,3 trln. dolerių, ir prezidentas bus priverstas tai pripažinti, įstatymų leidėjams rengiantis rinkimų kampanijos sezonui prieš lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

Dabar įstatymo projektas bus svarstomas Senate. Jo priėmimas ten gali įstrigti dėl procedūrinių balsavimų, o vėlavimas priimti šį teisės aktą gali sukelti grėsmę, kad vyriausybė nebus pajėgi vykdyti visų savo finansinių įsipareigojimų.

Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas atsisakė kalbėti apie tai, ar respublikonai imsis procedūrinio vilkinimo.

Tokiu atveju teisės akto priėmimui 100 vietų Senate reikės 60, o ne paprastos daugumos balsų, ir tai reiškia, kad demokratams bus būtinas respublikonų palaikymas.

Senatorius Roy'us Bluntas yra vienas iš kelių respublikonų, kurie tvirtai apsisprendę balsuoti prieš šį įstatymo projektą.

„Nėra gera mintis didinti skolos limitą nekeičiant elgesio“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius