Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Atstovų rūmų komiteto rezoliucija dėl armėnų genocido papiktino Turkiją

Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjai ketvirtadienį balsavo už tai, kad masinės armėnų žudynės Osmanų imperijoje Pirmojo pasaulinio karo metais būtų pripažintos genocidu.
Nuo bado išsekę armėnai našlaičiai Pirmojo pasaulinio karo metais
Nuo bado išsekę armėnai našlaičiai Pirmojo pasaulinio karo metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas priimtas nepaisant griežto Turkijos ir prezidento Baracko Obamos administracijos nepritarimo.

Per balsavimą Atstovų rūmų Užsienio reikalų komitete šiai simbolinei rezoliucijai pritarė 23 įstatymų leidėjai, prieš pasisakė 22. Tokiu būdu komitetas atvėrė kelią surengti visų Atstovų rūmų balsavimą dėl šio dokumento.

Jerevanas tvirtina, kad apie 1,5 mln. armėnų nužudymas paskutinėmis Osmanų imperijos gyvavimo dienomis prilygo genocidui.Teisiškai neįpareigojančioje rezoliucijoje prezidentas B.Obama raginamas užtikrinti, kad JAV užsienio politika atspindėtų nuostatą dėl „genocido“ ir kad administracija savo pareiškimuose šiuo klausimu būtent taip įvardytų masines armėnų žudynes.

Turkija, kuri yra JAV sąjungininkė Šiaurės Atlanto aljanse, įspėjo, kad tokios rezoliucijos priėmimas pakenks dvišaliams santykiams.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ragino atsisakyti ketinimų priimti tokią teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją, nes, pasak jos, tai gali turėti neigiamų padarinių Armėnijos ir Turkijos susitaikymo procesui.

Armėnijos ir Turkijos santykiai nutrūko po masinių armėnų žudynių Pirmojo pasaulinio karo metais. Jerevanas tvirtina, kad apie 1,5 mln. armėnų nužudymas paskutinėmis Osmanų imperijos gyvavimo dienomis prilygo genocidui. Ankara griežtai atmeta genocido pavadinimą ir sako, kad nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. armėnų ir ne ką mažiau turkų žuvo per pilietinius neramumus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deportuotų armėnų šeima Pirmojo pasaulinio karo metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deportuotų armėnų šeima Pirmojo pasaulinio karo metais

Turkija ketvirtadienį iškvietė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose į Ankarą pasikonsultuoti. „Mes smerkiame šią rezoliuciją, kurioje turkų tauta kaltinama nusikaltimu, kurio neįvykdė“, – sakoma Turkijos Vyriausybės paskelbtame pareiškime.

„Po šių įvykių mūsų ambasadorius Vašingtone Namikas Tanas buvo atšauktas į Ankarą pasikonsultuoti“, – priduriama pareiškime.

Armėnija penktadienį pasveikino JAV įstatymų leidėjų priimtą rezoliuciją. Jerevano teigimu, šis sprendimas yra svarbus žingsnis užtikrinant žmogaus teises.

„Mes labai vertiname šį sprendimą, – sakoma Armėnijos užsienio reikalų ministro Eduardo Nalbandiano paskelbtame pareiškime. – Tai dar vienas Amerikos žmonių ištikimybės visuotinėms žmogiškoms vertybėms įrodymas ir svarbus žingsnis užkertant kelią nusikaltimams žmonijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius