-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė rimtą iššūkį teisei į abortą

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį atmetė Luizianos suvaržymus abortams, ir šis sprendimas yra svarbi teisės į abortą gynėjų pergalė.
Ligoninėje
Ligoninėje / Vida Press nuotr.

Konservatyvios pakraipos Teismas penkiais balsais prieš keturis anuliavo valstijos įstatymą, pagal kurį abortus atliekantys gydytojai turi turėti teisę guldyti pacientes į netoliese esančią ligoninę.

Teismo pirmininkas Johnas Robertsas prisidėjo prie keturių liberalesnių kolegų ir pritarė nutarčiai, kad minimu Luizianos įstatymu pažeidžiama teisė į abortą, kurią Teismas pirmą kartą deklaravo istorinėje byloje „Roe v. Wade“ 1973 metais.

Dviejose ankstesnėse bylose dėl abortų J.Robertsas pritarė suvaržymams.

Luizianos įstatymas yra praktiškai identiškas Teksaso įstatymui, kurį Aukščiausiasis Teismas anuliavo 2016 metais.

„Rezultatą šioje byloje reguliuoja prieš ketverius metus [priimtas] mūsų sprendimas, kuriuo anuliuojamas kone identiškas Teksaso įstatymas“, – rašė J.Robertsas. Tačiau jis neprisidėjo prie išvados, kurią liberalesnių teisėjų vardu parašė Stephenas Breyeris.

Teisėjas Clarence'as Thomasas nesutikdamas rašė: „Šiandien Teismo dauguma įamžina savo nepagrįstą abortų jurisprudenciją uždrausdama visiškai teisėtą valstijos įstatymą ir darydama tai be jurisdikcijos.“

Du prezidento Donaldo Trumpo paskirti teisėjai Neilas Gorsuchas ir Brettas Kavanaugh nutarčiai nepritarė, kaip ir teisėjas Samuelis Alito. Naujų teisėjų buvimas kurstė abortų oponentų viltis ir abortų šalininkų nuogąstavimus, kad Aukščiausiasis Teismas bus labiau linkęs palaikyti suvaržymus.

Bylos teisėjas yra sakęs, kad Luizianos įstatymas nebūtų naudingas moterų sveikatai ir kad pagal jį valstijoje liktų dirbti tik viena klinika Naujajame Orleane, todėl moterims būtų pernelyg sunku atlikti abortą, o tai yra konstitucijos pažeidimas.

Tačiau apeliacinis teismas Naujajame Orleane 2018 metais atmetė šias teisėjo išvadas ir paliko galioti įstatymą, suabejojęs, kad kurias nors klinikas reiks uždaryti, ir nurodęs, kad gydytojai nepakankamai stengėsi užmegzti ryšius su vietos ligoninėmis.

Klinikos skubiai pateikė apeliaciją Aukščiausiajam Teismui, prašydamos blokuoti įstatymą, kol teisėjai vertins bylą.

Praėjusių metų pradžioje J.Robertsas prisidėjo prie keturių liberalių Teismo narių patenkinant tą prašymą ir sustabdant įstatymą.

J.Robertso balsas buvo kiek netikėtas, nes Teksaso byloje jis balsavo už suvaržymus klinikoms. Dabartinė jo pozicija galbūt atspindėjo naują, tai vieną, tai kitą šalį palaikančio teisėjo vaidmenį išėjus į pensiją teisėjui Anthony Kennedy, jo susirūpinimą tuo, kad Teismas laikomas šališka institucija, ir pagarbą ankstesniam Teismo sprendimui, net jei jis su juo nesutinka. J. Robertsas neparašė savo pozicijos paaiškinimo, bet anksčiau niekada nėra atidavęs savo balso už teisę į abortą.

Luizianos taisyklės skiriasi nuo kitų valstijų įstatymų, dėl kurių kovojama teismuose ir kuriais būtų draudžiami abortai jau ankstyvomis nėštumo stadijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius