-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas Anthony Kennedy paskelbė išeinantis į pensiją

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas Anthony Kennedy, vienas iš devynių aukščiausios instancijos Jungtinių Valstijų teismo teisėjų, kuriam dažnai tekdavo tarti lemiamą žodį po lygiai pasiskirsčius jo liberalių ir konservatyvių pažiūrų kolegų balsams, trečiadienį pranešė ketinantis išeiti į pensiją.
Anthony Kennedy
Anthony Kennedy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

81 metų A.Kennedy išėjimas liepos pabaigoje suteiks prezidentui Donaldui Trumpui progą paskirti konservatyvesnį teisėją ir galbūt pranašauja istorinį Teismo, darančio didelį ir platų poveikį Amerikos gyvenimui, posūkį į dešinę.

„Man buvo didžiulė garbė ir privilegija tarnauti mūsų šaliai federalinėje teismų sistemoje 43 metus, 30 iš jų – Aukščiausiajame Teisme“, – pranešime cituojamas teisėjas.

Prezidento Ronaldo Reagano paskirtas A.Kennedy Aukščiausiojo Teismo teisėjo priesaiką davė 1988-aisiais.

Jis sakė, kad jo sprendimą trauktis nulėmė didelis troškimas daugiau laiko praleisti su šeima.

D.Trumpas pagerbė A.Kennedy kaip „puikų Aukščiausiojo Teismo teisėją“ ir žurnalistams sakė, kad jo pakeitimo procesas „prasidės nedelsiant“.

„Tikiuosi, parinksime žmogų, kuris bus toks pats iškilus“, – sakė jis žurnalistams Ovaliajame kabinete.

A.Kennedy balsas pačiame Teismo centre nulėmė ypatingą jo reikšmę tarp devynių teisėjų. Jis tarė lemiamą žodį virtinėje istorinių bylų, įskaitant 2015 metų sprendimą legalizuoti gėjų santuokas, priimtą penkiais balsais prieš keturis.

Daug metų jis piktino konservatorius sprendimais, kurių vienu buvo panaikinta malda per valstybinių mokyklų baigimo ceremonijas, o kitu – palikta galioti teisė į abortus. Liberalus jis supykdė sprendimais dėl atskirties mažinimo priemonių ir kampanijų finansavimo įstatymų.

Jam pasitraukus D.Trumpas galės paskirti jau antrą po 2017 metais prisiekusio Neilo Gorsucho savo pasirinktą Aukščiausiojo Teismo teisėją, ir tai galbūt reikš lemiamą JAV aukščiausios instancijos teismo poslinkį į dešinę.

N.Gorsuchas buvo paskirtas į vietą, kuri daugiau kaip metus buvo laisva mirus konservatyviam teisėjui Antoninui Scaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius