Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Centrinę žvalgybos valdybą krečia sekso skandalai

Būdamas CŽV naujoku Artimuosiuos Rytuose Andrew Warrenas greitai išmoko svarbią pamoką – seksas yra geras metodas šnipams verbuoti. Warreno kolegos tvirtina, jog jis dar pačioje karjeros pradžioje pamėgo vedžioti savo informatorius į striptizo klubus.
CŽV logotipas
CŽV logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Geriausiams iš jų jis negailėjo ir brangių išvykų į užmiesčio viešnamius. Kompaniją šnipams Warrenas tokio pobūdžio išvykose neretai palaikydavo ir pats. Taip apie agentą atsiliepė du ilgamečiai jo bendradarbiai, rašo „The Washington Post“.

Originalūs metodai Warrenui greitai atvėrė duris į nuolatinius paaukštinimus, tačiau jo reputacija visuomet kėlė įtarimų. Pačioje karjeros viršūnėje 41-erių sulaukęs agentas galiausiai pakliuvo į sekso skandalą. Dvi moterys iš Alžyro apkaltino Virdžinijoje gimusį agentą svaiginimu narkotikais, seksualiniais išpuoliais bei jų filmavimu.

Kalbama, jog, praėjus šešioms savaitėms po kaltinimų pareiškimo, CŽV direktorius Leonas E. Pannetta informavo Warreną, jos jo dienos žvalgyboje suskaičiuotos. Tačiau tuo istorija nesibaigia.

Šis sekso skandalas taip įsiutino Kongresą, jog ši institucija suabejojo žvalgybos sugebėjimu kontroliuoti po visą pasaulį paplitusių agentų veiklą bei pažaboti CŽV krečiančią korupciją.
CŽV atsikirto, jog tokie atvejai yra retenybė, o už kiekvieną taisyklių pažeidimą yra griežtai baudžiama, dažnai ir atleidimu.

Tačiau buvę žvalgybos agentai tikina, jog tai – amžina problema. Veteranai teigia, jog slaptumu ir apgaulėmis besiremianti CŽV daro viską, kad skandalai, susiję su jos 20 000 asmenų siekiančiu personalu, neiškiltų į viešumą.

„Tai profesionalių melagių organizacija“, – teigė Tyleris Drumhelleris, anksčiau dirbęs CŽV Europos padalinio vadovu.

Warrenui pateikti kaltinimai išprovokavo itin aštrią Senato CŽV kontrolės komiteto reakciją. „Tokia agentų veikla yra visiškai nepriimtina“, – bendrame pareiškime tvirtino komiteto vadovai Dianne Feinstein ir Christopheris S. Bondas.

Feinstein taip pat piktinosi tuo, jog CŽV apie susiklosčiusią padėtį deramai neinformavo Kongreso. Turint omeny tai, kad byla gali pabloginti JAV santykius su Alžyru, tai yra itin rimtas nusižengimas.

CŽV krečiantys skandalai prasidėjo su Kyle „Dusty“ Foggo byla. Šis agentas prieš dvejus metus buvo apkaltinas korupcija. Manoma, jog Foggo privertė savo kolegas į darbą priimti jo merginą.

Tuo tarpu praėjusį mėnesį iš pareigų buvo atleistas Steve’as Levanas, 16 metų žvalgyboje praleidęs veteranas, kuris netinkamai naudojosi CŽV priklausančiomis kreditinėmis kortelėmis.

Tačiau Warreno atvejis CŽV įvaizdžiui sudavė skaudžiausią smūgį. Arabų kalbą mokantis ir Artimųjų rytų specialistu laikomas agentas yra dirbęs Kuveite, Irake, Egipte ir Alžyre. Paskutiniosios jo pareigos buvo vadovavimas Alžyro stočiai.

Spalį Valstybės departamentas liepė Warrenui grįžti į JAV. Įsakymas buvo paskelbtas iš karto po to, kai alžyrietės pateikė minėtus kaltinimus.

Moterys Valstybės departamento tyrinėtojams papasakojo, jog pirmiausia agento jos buvo užmigdytos neaiškaus turinio gėrimu. Byla buvo perduota Teisingumo departamentui, kur ji vis dar tebenagrinėjama.

Kratos Warreno apartamentuose metu teisėsaugininkai atrado beveik 30 vaizdo įrašų, kuriuose nufilmuotos sekso scenos. Vienoje iš scenų dalyvauja ir kaltinimus išprievartavimu pateikusi moteris iš Alžyro.

Reikalas tas, kad tūkstančiai CŽV dirbančių žmonių yra atsidavę, o tokio masto nusižengimai padaromi itin retai, – aiškino CŽV atstovas spaudai Markas Mansfieldas. Jei tokie atvejai pasitaiko, žiūrima į įrodymus ir bendradarbiaujama su teisėsaugos institucijomis.

Daugelis kalbintų dabartinių ir buvusių CŽV agentų tvirtino, jog tiek Warrenas, tiek Levanas buvo kompetentingi profesionalai, pasiekę stulbinančių rezultatų. Puiki darbinė agentų reputacija reiškė tai, kad, jei ne skandalų viešumas, į nusižengimus galėjo būti pažiūrėta pro pirštus.

„Reikalas tas, kad tūkstančiai CŽV dirbančių žmonių yra atsidavę, o tokio masto nusižengimai padaromi itin retai“, – aiškino CŽV atstovas spaudai Markas Mansfieldas. „Jei tokie atvejai pasitaiko, žiūrima į įrodymus ir bendradarbiaujama su teisėsaugos institucijomis“.

Tačiau kai kurie Warreną pažinoję bendradarbiai pasakojo, jog pavojaus ženklų būta ir anksčiau. Nerimą keldavo Warreno aistra itin dažnai šnipų rekrutavimo tikslams pasitelkti striptizo klubus ir kitas su seksu susijusias vietas. Su anonimiškumo sąlyga kalbėję agentai teigė, jog Warrenui pateikti kaltinimai jų nenustebino.

Verbuodami šnipus užsienio valstybėse CŽV agentai dažnai siekia juos pamaloninti pinigais ar kitomis priemonėmis. Kartais potencialūs bendradarbiai vežami į striptizo klubus. Jei to reikia, kartais jiems parūpinamos prostitutės. Tačiau Warrenui tokie metodai buvo tapę kasdieniu darbo stiliumi, o žvalgybai tai atsieidavo tūkstančius dolerių.

„Jei padarydavai savo darbą, visi būdavo patenkinti“, – kalbėjo Warreną gerai pažįstantis agentas.

Buvęs aukštas CŽV pareigūnas Johnas Radsanas teigė, jog esama griežtai nustatytų vidinių darbo taisyklių, kurios turėtų užkirsti kelią skandalams, tačiau realybėje agentai patys nusistato ribas.

„Siekiama kultūros, kuri vertintų originalumą ir kūrybingumą, kuri toleruotų kitų valstybių įstatymų pažeidinėjimus, tačiau tuo pačiu metu tai turi būti kultūra, akcentuojanti paklusnumą ir sąžiningumą“, – aiškino Radsanas. „Todėl CŽV darbo kultūra yra sau prieštaraujanti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius