Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV dėl Venesuelos krizės pasitelkia regiono gynybos sutartį

Po Venesuelos prezidento Nicolas Maduro režimo „karingų veiksmų“ JAV trečiadienį paskelbė pasitelkiančios regiono gynybos paktą su 10 kitų šalių ir venesueliečių opozicija.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prašymą pasitelkti Amerikos valstybių sutartį dėl savitarpio pagalbos (TIAR) pateikė Venesuelos opozicija, sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime, kuriuo anksti ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo prezidentas Donaldas Trumpas.

„Venesuelos armijos karingi pastarojo meto veiksmai, kai prie sienos su Kolumbija buvo dislokuotos pajėgos, taip pat nelegalių ginkluotų grupuočių bei teroristinių organizacijų buvimas Venesuelos teritorijoje demonstruoja, kad Nicolas Maduro ne tik kelia pavojų Venesuelos žmonėms – jo veiksmai kelia pavojų Venesuelos kaimynių taikai ir saugumui“, – sakė M.Pompeo.

Venesuelos politinė krizė prasidėjo sausio mėnesį, kai opozicijos lyderis Juanas Guaido pasiskelbė laikinuoju prezidentu, mesdamas tiesioginį iššūkį N.Maduro valdžiai šalyje, iš kurios dėl ekonominių nepriteklių pabėgo milijonai žmonių.

Opozicija socialistų lyderį vadina uzurpatoriumi dėl jo perrinkimo per praėjusių metų rinkimus, kuriuos daugelis laiko suklastotais.

M.Pompeo pareiškime sakoma, kad TIAR pasitelkimu „pripažįstama vis labiau destabilizuojama įtaka“, kurią N. Maduro režimas daro regione.

„Katastrofiška ekonominė politika ir politinės represijos toliau kursto šią beprecedentę pabėgėlių krizę, sunkdama vyriausybių galimybes reaguoti“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

„Laukiame tolesnių aukšto lygio diskusijų su kitomis TIAR šalimis, burdamiesi drauge spręsti šią neatidėliotiną krizę, siautėjančią Venesueloje ir plintančią už jos sienų“, – sakoma jo pareiškime.

J.Guaido yra pripažinusios JAV ir dar daugiau kaip 50 valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius